időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Megtöltötték a külföldi turisták a magyar fővárost

Thurzó Katalin
2019.12.17. 05:45
Megtöltötték a külföldi turisták a magyar fővárost

Már a kiskereskedelemben is érezhető, hogy a hónap második felére megtöltötték a külföldi turisták a fővárost – jelezték a Magyar Nemzetnek szakértők. Mint megtudtuk, januárig már nem csitul a beutazó vendégforgalom lendülete a téli városlátogatások között évek óta népszerű, az idén pedig a nemzetközi elismeréseknek köszönhetően minden korábbinál keresettebb Budapesten.

A magyar fővárosban néhány napos turnusonként olyannyira folyamatosan cserélődnek a főként Európából érkező, jellemzően az átlagnál többet költő, szabadidős célú turistacsoportok, hogy már nem kapható szabad szálláshely karácsony idejére.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József

December második felében már meghatározó arányban vannak jelen a külföldi vendégek a fővárosi turizmusban, amit a kereskedelemben is érzékelni lehet a mindennapi költekezések során, főként a belvárosi kerületekben lévő boltokban, bevásárlóközpontokban és különösen az adventi vásárokban, amelyek évek óta nagy vonzerővel bírnak a szezonális nemzetközi utazási kínálatban – jelezte lapunknak az ezüstvasárnapi hétvégét követően Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Mint arra rámutatott, a múlt héthez viszonyítva is nőtt a különféle üzletekben, iparcikkeket kínáló árusítóhelyeken a költekező turisták száma, miáltal nőtt az általuk itt hagyott forint mennyisége is.

Ezt az összeget pontosan nem lehet meghatározni, de érzékelhető, hogy nem a spórolás jegyében töltik nálunk az idejüket. Mint mondta, a pihenésre érkező utasok mellett a környező országokból rendszeresen idelátogató bevásárlóturisták is nagyobb arányban vannak jelen a boltokban karácsony előtt. Ők a forint árfolyamát követve jellemzően a hagyományos áruházakat keresik fel, főként az országhatár mentén, de a fővárosban is.

– Megteltek a szálláshelyek Budapesten, ami így marad karácsony után, sőt január első felében is. Leginkább külföldiek a vendégek, de ahogy egész évben, decemberben is több magyar turistát fogadunk, mint a korábbi években – mondta megkeresésünkre Flesch Tamás. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke kifejtette, a téli szezonban érkező külföldiek tipikus szabadidős turisták, akiket a főváros gazdag élménykínálata csábít és a biztonságos turizmus garanciája.

Terjedő jó hírünk egyre több látogatót vonz Magyarországra télen is
Fotó: Éberling András

– Ahogy az a nyaraláskor is általában jellemző, az adventi időszak vendégei is az átlagosnál több pénzt költenek el Budapesten, de nem csak a szállodákban, hiszen egész nap járják a programokat, múzeumokat, fürdőket és gyakran betérnek vendéglőkbe, kávézókba is. A karácsonyi vásárokban egy gombostűt sem lehetett leejteni az elmúlt hétvégén. A belvárosi rendezvények látogatóinak nagy része márpedig külföldi, habár a magyarok is nagy számban keresik fel például a bazilikánál lévő, friss díjnyertes vásárt, amely a vásárolgatás szempontjából a kézműves termékek igényes, válogatott kínálatával lekörözi a szomszédos országok divatos rendezvényeit – fogalmazott az elnök.

Mint mondta, ebben az időszakban az európai vendégek vannak túlsúlyban Budapesten, és ahogy egész évben, decemberben is rengeteg német, osztrák, brit, spanyol, olasz, francia vendég jön, de jelentős számban érkeznek Ázsiából is. – Nem lehet kategorizálni, év végén a fiataloktól az idősebbekig minden korosztály megfordul a budapesti turizmusban, folyamatosan fogadjuk az újabb utazókat különböző turnusokban. Karácsonyig még nagyjából kétszer cserélődnek a külföldi csoportok a hotelekben – ismertette Flesch Tamás. Hozzátette, kifejezetten karácsonyra jellemzően családostul foglalnak szobát a turisták, akik 22-től foglalják el szállásukat.

A két ünnep között megint vegyessé válik a látogatók összetétele, azonban a tévhittel ellentétben az úgynevezett bulituristák aránya még szilveszterkor sem éri el az összes külföldi vendég ötödét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.