Megugrott a lakásvásárlók fizetési kedve a kedvezményes áfa megszűnésének közeledtével

Forrás: MTI2019. 12. 16. 10:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ingatlanok vételárából a szokásos 10-30 százalék többszörösét teszik le a napokban adásvételi szerződést kötő vevők, ha olyan lakást vesznek, amelyet 2018. november elseje után szerzett engedéllyel építenek – értesült hétfői számában a Világgazdaság építőcégektől.

Az idén megfizetett vételárrész ugyanis még a kedvezményes, 5 százalékos áfával adózik, míg a fennmaradó összegre – január elsejétől – már a normál, 27 százalékos forgalmi adót kell megfizetni.

A lakásvásárlók fele-kétharmada ezért a napokban kifizeti a vételár 40-80 százalékát a még épülő ingatlanokra is.

A lap azt is megtudta, hogy megtöbbszöröződött az érdeklődők és a szerződéskötők száma azoknál az építőcégeknél, amelyek kedvezményes áfára már nem jogosító dátummal épülő lakást hirdetnek, de last minute áron.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.