Év elején is pörögnek a londinerek

Telt házzal, az előző évekhez képest rekordmagas szobakihasználtsággal és a különszolgáltatások terén is extra bevételekkel búcsúztatták az óévet a belföldi szállodák és vendéglátóhelyek, amit a lakosság nagyvonalú költekezése és a példátlanul erős külföldi érdeklődés alapozott meg. Az új évtized első hónapjában is rengeteg előfoglalással büszkélkedhet a hazai szálláshelypiac.

2020. 01. 03. 7:34
null
Januárban még özönlöttek külföldiek. Soha nem látott népszerűségnek örvendett 2019-ben és a járvány előtt Budapest Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási tömegeket vonzottak a budapesti óévbúcsúztató programok, ami jókora leterheltséggel járt, ám örömteli eredményt hozott a szolgáltatóknak. Csak a fővárosban több tízezer turista töltötte az év utolsó napjait, tömve voltak a hotelek, vendéglátó- és szórakozóhelyek magyar és külföldi vendégekkel.

Azonban nemcsak az ünnepi estén, illetve az új esztendő első óráiban, hanem elsején napközben és már a szilvesztert megelőző napokban is látványos volt a külföldi – európai, ázsiai, amerikai – turistacsoportok jelenléte a belvárosban a látványosságok környékén, a kulturális programokon és az éttermekben is.

Iparági munkavállalóktól úgy hallottuk, előfordult, hogy a január első napjaira tervezett alapanyagkészlet idő előtt hiányossá vált, annyian érkeztek az elsején csak kevés helyen, másodikán már szinte mindenütt nyitva lévő étkezőhelyekre, és arra is volt példa, hogy nem zártak be az ilyenkor szokásos év eleji leltár, illetve szabadságolások miatt, hanem az erős kereslet láttán újraszabták a terveket.

Januárban is özönlenek a külföldiek. Soha nem látott népszerűségnek örvend Budapest
Fotó: Havran Zoltán

Vidéken inkább a magyarok, Budapesten pedig főleg külföldiek ünnepeltek szilveszterkor a kereskedelmi szálláshelyeken, a belföldiek pihenését a hatnapos karácsonyi munkaszünet, továbbá a tavaly minden korábbinál pörgősebb évet produkáló Szép-kártya is segítette.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke arról számolt be a köztévében: manapság a vendégek jelentős része már a kijelentkezéskor lefoglalja a jövő évi szilveszteri itt-tartózkodáshoz a szállodai szobát, így nem meglepő, hogy az ünnephez közeledve sokszor alig akad szabad lehetőség a piacon.

– A magyar szállodák egy részének olyan törzsvendégeik vannak, akik évről évre náluk szállnak meg karácsonykor és szilveszterkor – fogalmazott Flesch Tamás. A tapasztalatokról szólva megemlítette: látszik, hogy a családok, utazzanak bárhova, komplex kikapcsolódásra vágynak. A wellness mellett igénylik a legjobb ételeket, a helyi élményeket, továbbá keresik a gyerekprogramokat.

Az erős belföldi keresletet alátámasztja, hogy az ünnepekre kínált sztenderd lehetőségeket az előző évben már az ősz elején fölvásárolták a magyarok, a Szállás.hu közvetítő portálon például a legtöbben 70 nappal előre lefoglalták a tervezett szilveszteri utazást. Beszédes eredmény, hogy a tél elmúlt ünnepi szakaszában az országban tekintélyes lefedettségű közvetítő oldalon a közvetített pénzforgalom tíz százalékkal nőtt a szálláshelyek javára, a foglalások száma pedig közel nyolc százalékkal bővült tavalyhoz képest.

Fölmérték, hogy az évbúcsúztatás idején 2019-ben átlagosan 64 ezer forintot költöttek el a vendégek a decemberi utakra, melyek csaknem 60 százaléka 50 ezer forint alatti átlagáron kelt el, a turisták negyede pedig 50-100 ezer forintos lehetőségeket vett igénybe. A vendégek 38 százaléka két, 26 százaléka pedig egy estét töltött el a kiválasztott szálláshelyen az elmúlt napokban.

Rangsorolták a belföldi úti célokat. Eszerint a legfelkapottabbak között szerepelt az év végén Siófok, Hajdúszoboszló, Szeged, Eger és Budapest, de sokan látogatnak el mostanában Hévízre, Gyulára, Zalakarosra, Miskolctapolcára és Sárvárra is. Külföldön jellemzően Ausztria, Szlovákia síparadicsomait keresték fel a magyarok, illetve Lengyelországban, Csehországban és Romániában is sok honfitársunk volt. A szállodaszövetség vezetője lapunknak korábban jelezte, hogy várhatóan januárban sem lanyhul az élénk vendégjárás a fővárosban, habár most még a vidéki hotelek is teljes üzemmódban működnek, mivel a családok egy része csak az első, csonka januári hét végén érkezik haza a még tavaly megkezdett pihenésről.

Néhány nagyvárosban, fürdővárosban ezután is élénk marad a látogatottság, míg a januári, februári hétvégéken országszerte számos helyen a még karácsonyra kapott ajándék utakat váltják be.

Január 6-án és 7-én világszerte több millió ortodox keresztény ünnepli a karácsonyt, ez hazánkban is érezhető már most a turizmusban, mivel például rengeteg orosz, ukrán turista keresi föl látványosságainkat ezekben a napokban is, akik a jövő héten nálunk ünnepelnek – az említett utazók nemcsak a fővárosban, hanem például Hévízen is törzsvendégnek számítanak, a költekezésük pedig jellemzően nagyvonalú.

Borvidékeink környékén szintén erősebb forgalmat várnak, ezekre a helyekre a szomszédos országokból is minden évben jelentős arányban érkeznek hét végi vagy néhány napos túrákra januárban.

Úgy tűnik, folytatódik a külföldön tavaly több kategóriában toplistássá vált Budapest sikerszériája: az eddigi előfoglalások alapján az idei első két hónap során ugyancsak az előző éveknél magasabb lehet a vendégérkezések száma.

Pihenőnap az ágazatért

Immár három munkaszüneti nappal indul a romániai polgárok új éve, mivel a bukaresti kormány nemrég pihenőnappá nyilvánította december 27-e mellett január 3-át is. A közszférában dolgozók így az új év első napjaiban ötnapos hosszú hétvégén pihennek, mivel január első két napja eleve a romániai munka törvénykönyvében szereplő hivatalos munkaszüneti nap. A döntéssel az idegenforgalmi ágazat kérésének tesznek eleget, ezzel ösztönzik a hegyvidéki turizmust.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.