Jelentős nyereséggel zárta a tavalyi évet a Svájci Központi Bank

A 49 milliárd frankos plusz végül elmaradt a helvét jegybank két évvel korábbi, 112 éves fennállásának legnagyobb nyereségétől.

Forrás: MTI2020. 01. 12. 17:11
null
Bern, 2011. augusztus 10. 2008. oktber 8-i kp a Svjci Nemzeti Bank (SNB) berni szkhzrl. Az SNB 2011. augusztus 10-n tovbbi lpseket jelentett be a svjci frank ltala tlzottnak tlt ersdsnek ellenslyozsra. Az eurvezet pnzgyi vlsga, az amerikai adssgvlsg s a tzsdei lejtmenet miatt a befektetk a svjci fizeteszkzbe menektik pnzket, s emiatt a frank rfolyama az eurval s a dollrral, valamint szmos ms valutval szemben klnsen gyors temben emelkedett az elmlt hetekben. (MTI/EPA/Peter Schneider) Fotó: Peter Schneider Forrás: MTI/EPA/Peter Schneider
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Svájci Központi Bank (SNB) jelentős pluszban zárta a tavalyi évet, ami azonban elmaradt a két évvel korábbi, 112 éves fennállásának legnagyobb nyereségétől.

Nem végleges adatok szerint a jegybank 49 milliárd frank (1 frank=308,82 forint) nyereséget könyvelt el 2019-ben. Az előző évben, 2018-ban a Svájci Központi Banknak 15 milliárd frank vesztesége, még egy évvel korábban, 2017-ben pedig 54,4 milliárd frank rekordnyeresége volt.

A jegybanknak tavaly 40 milliárd frank nyeresége származott külföldi devizákban jegyzett eszközeinek értéknövekedéséből, és mintegy 6,9 millió frank az arany áralakulásából. Az SNB svájci frankban tartott eszközeinek az értéke csaknem 2 milliárd frankkal nőtt.

A svájci törvények nem írják elő, hogy a jegybank nyereséges legyen, legfontosabb feladata az árstabilitás fenntartása. Amennyiben azonban mégis nyereséget ér el, annak egy részét a központi kormánynak és a 26 kantonnak utalja át.

Az SNB tavalyi eredményéről a végleges adatot március 2-án ismertetik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.