Készenlétben a magyar szakhatóságok

Már több országban a reptereken ellenőrzik a Kínából érkezőket, attól félve, hogy a távol-keleti ország utasai, akik a nemzetközi turizmusban rendkívül magas arányban vesznek részt, magukkal viszik a felkeresett országba a rettegett kórt. Itthon a szakhatóságok döntenek azokról az intézkedésekről, amelyek egészségügyi vészhelyzet esetén lehetnek szükségesek. A riasztásra a folyamatosan informálódó Budapest Airport is azonnal reagálna.

2020. 01. 25. 6:45
null
Nálunk egyelőre a megszokott módon érkeznek az utasok Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest Airportnak jelenleg nincsen tudomása arról, hogy a Magyarországra légi, közúti vagy vízi útvonalon belépő személyek egészségügyi ellenőrzésével kapcsolatban született volna hatósági intézkedés – közölte a Magyar Nemzettel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője annak kapcsán, hogy több országban már a légikikötőkben ellenőrzik a Kínából érkező utasokat. Itthon egyelőre nincsenek különleges körülmények, a légikikötőben a megszokott módon zajlik a ki- és beutazás. Megtudtuk: amennyiben a vírus kapcsán óvintézkedésről születne döntés, az utasok ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat a hatóságok látnák el, nem a Budapest Airport munkatársai.

Vagyis ha felmerülne a gyanú, hogy határainkat átlépte a koronavírus, akkor – mint bármilyen más járvány esetén – a hatósági intézkedést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal rendelheti el, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlásainak figyelembevételével.

Nálunk egyelőre a megszokott módon érkeznek az utasok
Fotó: Kurucz Árpád

– A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart az ÁNTSZ repülőtéri kirendeltségével, hogy az esetlegesen életbe lépő intézkedésekről azonnal értesülhessen. Amennyiben ez megtörténne, a reptér rendelkezik minden olyan eszközzel és felszereléssel (védőruházat, fertőtlenítőszerek, egyebek), amellyel egy egészségügyi vészhelyzet esetén ellátja a rá vonatkozó előírásokat, és támogatja a hatóságok munkáját – hangsúlyozta az üzemeltető.

A külügyi tárca tegnap figyelmeztetést adott ki a Kínába készülő magyaroknak, mivel a Vuhanból indult, atípusos tüdőgyulladásos megbetegedést okozó vírus már Hupej tartományon kívül is megjelent az ország több régió­jában, illetve külföldön is. Mivel Vuhant lezárták, a magyar konzuli szolgálat szerint a járványveszély elmúl­táig jobb elhalasztani a közép-kínai városba tervezett utazásokat. Kína más részeit is csak a megfelelő körültekintéssel szabad felkeresni, főként hogy a következő hetekben másutt is korlátozásokat vezethetnek be – ajánlja a külügyi tárca. A betegség elleni a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehet védekezni. Alapvető gyakran és alaposan kezet mosni, kerülni a fertőzött személyekkel, állatokkal való érintkezést, mellőzni a nyers vagy ismeretlen eredetű húsok és tejtermékek fogyasztását, illetve tanácsos szájmaszkot viselni a tömegközlekedésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.