Nő a lakossági szerep az állampapíroknál

A hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 341 milliárd forint, a devizában kibocsátott állampapírokból 11 milliárd forint állománynövekedés valósult meg.

Horváth Éva
2020. 01. 08. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az októberi 49 800 milliárdról piaci értéken 50 700 milliárd forintra gyarapodott a forgalomban lévő értékpapírok mennyisége – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összegzéséből. A forgalomban lévő értékpapírok állományának tulajdonosi megoszlását elemezve kiderül, hogy a háztartások 258 milliárd forinttal növelték állampapírban lévő pénzüket. A hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 341 milliárd forint, a devizában kibocsátott állampapírokból 11 milliárd forint állománynövekedés valósult meg. Előbbiek állományának bővülésében már jól látható a Magyar Állampapír Plusz fokozódó népszerűsége, amelynek állománya, mint ismert, tavaly december első harmadában elérte a 3000 milliárd forintot.A hosszú lejáratú forintállampapírok piacán novemberben nyolc új sorozatot bocsátottak ki, ami névértéken 418 milliárd forintot jelentett.

A nem központi kormányzat által kibocsátott kötvények állománya novemberben 157 milliárd forinttal növekedett. A pénzpiaci alapok jegyei 77 milliárd forintot, az egyéb alapok értékpapírjai összességében 7278 milliárd forintot tettek ki az időszak végén. A tárgyhónapban az új kibocsátások értéke 16 milliárd forintot tett ki, a lejárat 25 milliárd forint volt. Az árváltozás 57 milliárd forinttal, a devizaárfolyamok változása 20 milliárd forinttal növelte az állományt. A vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értéken számolt állománya 314 milliárd forinttal nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.