Több százezer anyánál maradna pluszpénz

Azt szeretném, hogy a háromgyerekes családokra is ki tudjuk terjeszteni 2021-ben, amit idén bevezettünk a négygyermekeseknél: egész életükben ne fizessenek az anyák személyi jövedelemadót – mondta Orbán Viktor a múlt heti Kormányinfón. Adószakértők lapunknak arra világítottak rá, hogy a teljesen újszerű adómentesség akár több százezer háromgyermekes anyánál hagyhatna pénzt. Nagycsaládos szervezetek azt jegyezték meg: a tervezett lépés lehetőséget nyújtana a már három gyermeket nevelő családoknak, és a harmadik gyermek vállalása előtt állóknak is, így valóban a gyermekvállalás és a gyermeknevelés társadalmi elismerését jelentené.

Jakubász Tamás - Csekő Imre
2020. 01. 15. 6:05
null
A családvédelmi akciósorozat újabb fejezete nemzetközi összehasonlításban is példátlan segítséget jelent Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Év elején lépett életbe az a rendelkezés, amely élethosszig mentesíti a személyi jövedelemadó megfizetése alól a négygyermekes anyákat. Múlt héten a miniszterelnök arról beszélt: azt szeretné, ha a szabályokat a háromgyermekes anyákra is kiterjeszthetnék.

– Az adóügyi változtatások hatásának megbecsléséhez fontos tudni, mekkora lehet az érintett adófizetők köre – erre utalt lapunknak nyilatkozva a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának igazgatója, amikor felidézte, hogy a 2016-os népszámlálás szerint a négy vagy több gyermeket nevelő anyák száma 49 ezer felett volt, miközben a háromgyermekes anyáké megközelítette a 160 ezret.

– A kedvezmény szempontjából fontos részlet – folytatta Honyek Péter –, hogy az eddigi szabályokból kiindulva nemcsak a jelenleg gyermekeket nevelő háromgyermekes anyák lennének jogosultak az új személyi jövedelemadó-mentességre, hanem azok is, akiknek már felnőtt a gyerekük. Így akár az 50-60 éves anyákat is megilletné a mentesség. – Mivel ők nem szerepeltek a statisztikai hivatal felmérésében, akár több százezer magánszemélyt is érinthet a miniszterelnök által említett háromgyermekes anyáknak szóló adókedvezmény – számolt a szakember.

A családvédelmi akciósorozat újabb fejezete nemzetközi összehasonlításban is példátlan segítséget jelent
Fotó: Havran Zoltán

A nemzetközi viszonyokat is ismerő igazgató hozzátette: nem tud arról, hogy más államban közel teljes adómentesség járna a négygyermekes, s különösen a háromgyermekes anyáknak. A nyugati országokban az a jellemzőbb, hogy vagy a gyereknevelés költségeinek bizonyos részét lehet levonni az adóalapból, vagy csökkenthető a fizetendő szja.

– Másutt nem tudok hasonló szabályozásról – emelte ki a Niveus Consulting Group jogi partnere is. Fischer Ádám kérdésünkre kifejtette: a családi adózás és az ahhoz kapcsolódó kedvezmények máshol is ismertek – példaként felhozható a francia adórendszer –, de olyan, hogy csak az anyát illetné meg kedvezmény, ráadásul ilyen mértékű és az élethosszig tartson, nemigen fordul elő sehol máshol. A megoldás azért is érdekes, mert a három- vagy több gyerekes anya nagy eséllyel nem, vagy legfeljebb részmunkaidőben dolgozik, amíg a gyerekek felnőnek. Mire újra teljes állásban dolgozna, akkor a támogatásra talán már kevésbé van szükség, hiszen újra kétkeresős a család, s lehet, hogy a gyerekek is önállósodtak.

– Tehát a javaslat leginkább látványos gesztusnak mondható – vélekedett a szakember, hozzátéve: amikor a családi kasszába nagyon kellenek a forintok, vagyis amikor a gyerekek kicsik, és több csemete ellátása miatt az anya még nem dolgozhat teljes állásban, a családi kedvezmény nagyobb segítséget adhat. Fischer Ádám örömtelinek nevezte, hogy az állam elismeri azt a munkát, amit az anyák végeznek otthon. Rámutatott arra is: az élethosszig tartó szja-mentességet a többgyermekes anyák azután is kihasználhatják, hogy kirepültek a gyerekek.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke üdvözölte a miniszterelnök bejelentését, miszerint a háromgyermekes anyákra is kiterjesztenék az szja-mentességet. Gyurkó Katalin lapunknak elmondta: a tervezet egyaránt lehetőséget nyújt a már három gyermeket nevelő családoknak és a harmadik gyermek vállalása előtt állók számára is, így valóban a gyermekvállalás és a gyermeknevelés társadalmi elismerését jelenti.

– A gyermekvállalással kapcsolatos döntések elsősorban nem anyagi jellegűek, ám a tervezéskor ezeket a szempontokat is figyelembe veszik a családok, így az szja-mentesség kiterjesztése újabb érv lehet, amely adott esetben a gyermekvállalás felé billentheti a mérleg nyelvét – mondta az egyesület elnöke. Mint felhívta arra a figyelmet, a munkavállalás szempontjából eltérő élethelyzetek vannak, amelyekre ez az intézkedés is alternatívát kínál azoknak a családoknak, amelyek három vagy több gyermeket nevelnek.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja alapítója is örömmel értesült a tervezett intézkedésről. – A január elsejével életbe lépett szja-mentesség a négy- és több gyermekes anyák részére hihetetlen jelentős visszaigazolása volt annak, hogy társadalmilag is fontos és anyagi értelemben is elismerésre méltó vállalás volt részükről, hogy sok gyermeknek adtak életet – nyilatkozta lapunknak Király Nóra. Hangsúlyozta: minden édesanya több-kevesebb időre kiesik a munkából, ha gyermeket vállal.

Abban az esetben pedig, ha három-négy gyermeket nevel egy anya, ez az időtartam akár tíz évet is jelenthet. – Méltányosnak tartjuk, hogy ezt az áldozatot kompenzálja a közkassza, az szja-mentesség ezt valósítja meg – fogalmazott a szervezet alapítója, majd kiemelte: a tervezett intézkedés a nagycsaládos édesanyák erkölcsi és anyagi megbecsülésén túl komoly motivációt jelenthetne a harmadik csemete vállalására.

Időben lépni kell

Több tízezren felejtik el az év elején igénybe venni az adókedvezményeket, pedig az időben leadott nyilatkozatok nemcsak magasabb fizetést, hanem lényegesen kevesebb adminisztrációt jelentenek – erre hívta fel a figyelmet a szaktárca. A minisztériumnál közölték: célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot. Az adóból kedvezmény jár a családoknak, az első házasoknak és bizonyos betegségekben szenvedőknek, ettől az évtől pedig a négy vagy több gyermeket nevelő anyák is mentességben részesülnek. A tárca számításai szerint összességében több mint egymillióan jogosultak adókedvezményre. Ha valaki nem cselekszik időben, csak 2021-ben, az szja-bevallásban kérheti vissza a fizetésből le nem vont adókedvezmény, adómentesség összegét. Ám ehhez az érintett magánszemélynek kell az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetet kiegészítenie.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.