Újítanak idén a pénzintézetek

Horváth Éva
2020. 01. 03. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bankoknak minden év elején átlátható kimutatást kell küldeniük ügyfeleiknek az előző évben felszámított banki díjakról, jutalékokról és költségekről az Európai Unió fizetési számla irányelve alapján, a kormányrendelet végső határidőként január 31-ét jelöli meg.

Az első alkalom idén esedékes, azonban csak a tavalyi utolsó öt hónapról kell tájékoztatniuk a pénzügyi szolgáltatóknak, vagyis 2019. augusztus 1-től 2019. december 31-ig. Így átláthatóbbá válik, hogy a bankok milyen díjakat, jutalékokat számítottak fel, egyáltalán, hogyan néz ki a költségek rendszere.

A lista megkönnyíti az ügyfelek dolgát a pénzügyi szolgáltatók közötti választásban is. A tájékoztatás díjmentes, amelyet az ügyféllel kötött megállapodás alapján – postai úton vagy elektronikusan – nyújt a pénzintézet.

Az új év harmadik hónapjától, március másodikától minden bizonnyal elindul a korábban már elhalasztott azonnali fizetések rendszere is. Ez egyfelől szupergyors, a bankok közötti pénzforgalmat bonyolító új digitális infrastruktúra, másrészt újfajta fizetési logika.

Eszerint a bankoknak – és a központi elszámolást végző Giro Zrt.-nek – március 2-tól az év minden napján napi 24 órában az egyedi, belföldi, tízmillió forint alatti átutalásokat legfeljebb öt másodperc alatt el kell juttatniuk a kedvezményezett bankszámlájára oly módon, hogy az azonnal felhasználható legyen.

A sikeres átutalásról a pénzügyi intézményeknek haladéktalanul értesíteniük kell mindkét felet. Lehetőség lesz arra is, hogy az ügyfél a címzett mobiltelefonszámának vagy e-mail-címének, illetve adószámának megadásával indítsa a fizetéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.