időjárás 4°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

A fertőtlenítő nem helyettesíti a szappant

Magyar Nemzet
2020.02.03. 16:40

Gyakori téma lett a vírusfertőzések elleni védekezés. A tél végi tanácsokat nem csupán a Kínából indult koronavírus miatt érdemes követni, hanem a már tomboló influenzajárványban is elengedhetetlen a higiéniai elővigyázatosság. Leginkább az alapos és gyakori kézmosással, de megfelelő fertőtlenítéssel, a takarítási-mosogatási szabályok betartásával és a levegő tisztításával is védekezhetünk a vírusok terjedése ellen

– közölte lapunkkal az Assist-Trend Kft. higiéniai szaktanácsadója.

Solymosi Piroska szerint ezekben az időkben érdemes a tisztaságra jobban ügyelni a közintézményekben, az iskolákban, az óvodákban, valamint a szállodákban és az éttermekben is. Mint mondta, a fertőzések jelentős része elkerülhető a szabályok betartásával. A kézmosás ugyan egyszerű és sokak által elhanyagolható cselekedetnek tűnik, azonban a jelentősége nagy, mivel már ezáltal megtizedelhetjük a mikroorganizmusokat. A helyes mozdulatsort a legtöbben már az óvodában elsajátítják, de felnőttként sem árt elismételni: fontos a kéz minden pontjának megtisztítása, mivel sokan felejtik el az ujjak közötti részeket, az ujjbegyeket is átdörzsölni.

Tanácsos észben tartani, hogy a kézmosást nem helyettesíti a kéz fertőtlenítése, de az antibakteriális hatású szappan alkalmazása ajánlott. Solymosi Piroska szerint az alapos, fertőtlenítő takarítás jelenti a védekezés második vonalát. Azokat a tárgyakat, amelyeket gyakran érintünk meg (kilincs, asztal, széktámla) érdemes fertőtlenítőszerekkel, míg a tányérokat és poharakat fertőtlenítő hatású mosogatószerrel megtisztítani.

– Léteznek már olyan környezetbarát, természetes alapanyagból készült szerek, amelyek alkalmazása nem károsítja sem az anyagokat, sem a bőrt. A mosogatógépet és a mosógépet ilyenkor nem érdemes alacsony hőfokon használni, mivel nyolcvan Celsius-fok felett pusztulnak el a kórokozók – jegyezte meg a szakértő, aki a légtisztítást is javasolja, amely a beltéri levegőt szűri meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.