A világító doboz legújabb aranykora

A digitális fejlődés az aranykort hozta el a tartalomszolgáltatásban, aminek egyaránt nyertesei a tévék és a produkciós cégek, valamint a nézők és természetesen a műsorterjesztők. A digitális műsorszolgáltatás és a streaming korában a nézők már igazán különleges lehetőségekkel is élhetnek: választott kameraállásból élvezhetik a sportközvetítéseket vagy kedvük szerint választhatnak nyelvet a filmekhez.

Magyar Nemzet
2020. 02. 24. 15:02
null
Forgatás Budapesten. Készül a széttördelt történet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Villogó bútordarab beszélő fejekkel, a világ híreinek varázsgömbje, instant cirkusz vagy otthonunk házi oltára – közel egy évszázada nézzük a televíziót. Ez idő alatt minősítették a teljes társadalmat összetartó szocializációs vagy népnevelő eszköznek és minden emberi érték elpusztítójának. Vádolták a mozi megölésével, aztán ezt visszavonták, majd a filmek széttördelését, a történetek elértéktelenítését írták a kontójára. Végül újraélesztette a sorozatgyártást, amivel elhozta a minőségi történetek reneszánszát. A mágikus doboz megítélése vég nélkül a bűnbak és a kegytárgy között mozog.

Mióta a telefonunkon ugyanazokat a tartalmakat érhetjük el, mint amiket a tévében, azóta elmosódott a határvonal a képernyő és a kijelző között. A Telekom innovációs rendezvénysorozata, a Most fórum idei első rendezvénye lerántotta a háztartások egyik legfontosabb dobozáról a csipketerítőt, hogy letörölhesse az alatta lerakódott évszázados port.

A beszélgetés résztvevői arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen lesz a televíziózás jövője: a vég jött el vagy az új aranykor? – A nézők ma szenvedélyesen szeretik és követelik a sorozataikat. Ez lett az új nagyregény. A sikeres sorozat legfontosabb ismertetője, hogy a rajongók annyira részeseivé válnak a történetnek, hogy számukra eltűnik a fikció és a valóság, a karakter és a színész közötti határvonal – jelentette ki Hámori Barbara. A tévés producer, rendező és forgatókönyvíró elmondta, hogy negyed évszázados televíziós pályafutása során soha nem tapasztalt olyan szenvedélyes rajongást a nézők felől egy-egy sorozatért, mint korábban más műfajoknál.

Forgatás Budapesten. Készül a széttördelt történet
Fotó: Kurucz Árpád

A televízió társadalomra gyakorolt hatásának egy másik aspektusát emelte ki Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus, pletykakutató, egyetemi oktató. Rámutatott a tévézésnek azon fontos hatására, hogy a családtagok, ismerősök gyakran hosszabb ideig beszélgetnek a műsorról, mint ameddig az tartott. Vagyis a tévénézésnek ma is lényeges szocializációs feladata és jelentősége van.

A bármikor, bárhol elérhető tartalom túlkínálata, a digitális bőség zavara akár azt is eredményezheti, hogy a nézők visszatérnek a lineáris tévézéshez – vélte Varga Attila, a Sixx néven publikáló újságíró. Ő úgy látja, hogy ma olyannyira bonyolult a paletta, hogy az elrettentheti a nézőt. Másként látja a helyzetet Rajki Annamária, a Telekom tévés ágazatának vezetője. Véleménye szerint soha nem létezett hagyományos televíziózás, hiszen a szolgáltatás a kezdetektől fogva folyamatosan alakul. A szakember úgy látja, hogy a műsorterjesztők feladata ügyfeleiknek élményt biztosítani, az ügyfélérdekeket képviselve csokorba kötni az esetenként túlburjánzó csatornakínálatot és tartalmakat. A lényeg – mondta –, hogy a tartalmakat könnyen elérhető és érthető módon tárják a nézők elé, akik szabadon, hangulatuk, kedvük és élethelyzetük szerint dönthetik el, hogy élő adásban, felvételről vagy a videótárból, otthon vagy útközben nézik meg a filmet, sorozat­epizódot.

A Most fórum havonta új témával és új szakértő vendégekkel jelentkezik. A következő, márciusra tervezett kerek­asztal-beszélgetés a nők munkaerőpia­ci helyzetével és a női vezetők témájával foglalkozik majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.