Boros Imre: Válságálló lett az ország

Eredményesek a gazdaságélénkítő programok, melyek legújabb elemeit vasárnap ismerteti a miniszterelnök.

2020. 02. 14. 8:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A balliberális oldalon sokszor elmondják, hogy ha nem most, akkor jövőre dől össze a magyar gazdaság. Ezt hajtogatják évek óta. Ehhez képest jó eséllyel az idei gazdasági növekedés sem lesz kisebb négy százaléknál – mondta a Magyar Nemzetnek Boros Imre.

A közgazdász jelezte: Lassul a globális gazdaság teljesítménye, több kockázati tényező is jelen van, gondoljunk például a koronavírus terjedésére. Mindezek negatív hatását ellensúlyozza, hogy a magyar kormány foglalkozik a gazdasággal – magyarázta. A szakértő hatásos intézkedéseknek nevezte a gazdasági élénkítő-programokat, melyek legújabb elemeit vasárnap ismerteti Orbán Viktor miniszterelnök.

Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

– Az élénkítő programok fokozzák a keresletet, mert lényegében pénzhez jutnak az emberek. A munkaerőhiány pedig a cégeket is arra sarkallja, hogy emeljenek a fizetéseken – folytatta Boros Imre.

– Jelentősek az állami beruházások is, de nem lehet panasz a külföldi tőke beáramlására sem. A nemzetközi cégek is érzékelik, hogy Magyarországon a jogi és a fizikai biztonság is garantált. Manapság ez utóbbinak is felértékelődött a szerepe – hangsúlyozta a közgazdász. Szerinte annak is érződik a hatása, hogy a kormány szélesítette a kereskedelmi lehetőségeket, nem függünk kizárólag az Európai Uniótól.

– Az ország elérte azt a szintet, amikor már tompítani tudjuk a kedvezőtlenebbé váló nemzetközi környezet hatásait. A korábbi évekből jó példát mutatott erre Lengyelország. A 2008-as válság több országot recesszióba taszított, ehhez képest a lengyelek akkor is növekedtek. Mára a magyar gazdaság is válságálló lett. Az a cél is tarthatónak tűnik, miszerint

a magyar növekedés üteme minden évben két százalékponttal haladja meg az uniós átlagot

– tette hozzá a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.