Előcsalta a munkaerőt a pályázat

A pályázaton legalább három, legfeljebb 15 munkavállaló felvételéhez lehetett minimum nyolc-, maxi­mum kilencvenmillió forinthoz jutni.

Magyar Nemzet
2020. 02. 23. 8:45
null
Fia is dolgozik az apa asztalosműhelyében. Érik a generációváltás Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Gazdaságpolitikai tévhiteket is eloszlathat egy jól célzott pályázati konstrukció, ennek lehettünk szemtanúi a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program egyik kiírása esetében – osztotta meg tapasztalatát Andorka Miklós, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. stratégiai igazgatója a társaságcsoport honlapján. Jelezte: a foglalkoztatásbővítést ösztönző felhívás iránti kereslet éppen arra cáfolt rá, hogy a végletekig feszített munkaerőpiacon ma már lasszóval sem lehet embert, különösen szakképzett dolgozót találni.

Ahol ugyanis sokan azt hitték, hogy pár száz potenciális munkavállalóra sem lehet már bukkanni, ott kiderült: több ezer embert is hadra lehet fogni. Andorka Miklós szerint ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy a január 27-én megnyitott 12 milliárd forintos keretre való pályázatok befogadását két hétre rá, február 10-én fel kellett függeszteni. Ekkorra ugyanis csaknem 23,5 milliárd forint értékben futottak be támogatói igények (összesen 665 darab), ami gyakorlatilag kétszeres túligénylést jelent.

– A pályázaton legalább három, legfeljebb 15 munkavállaló felvételéhez lehetett minimum nyolc-, maxi­mum kilencvenmillió forinthoz jutni. A program a mikro- és kisvállalatok esetében hetven-, középvállalatoknál pedig hatvanszázalékos támogatási intenzitást nyújtott, ami az újonnan felvettek bértámogatására fordítható 24 hónapon át – ismertette Andorka Miklós. A 35 millió forint feletti átlagos támogatói igény azt mutatja, hogy hiánypótló volt ez a konstrukció.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.