Energiafüggetlenség és tiszta, okos, megfizethető energia

A célt a kormány négy program mentén szeretné elérni – tájékoztatott Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Forrás: MTI2020. 02. 27. 13:48
null
Kulcsfontosságú a villamos energia ellátásbiztonsága Fotó: Havran Zoltán Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar fogyasztó kerül a jövőben is a nemzeti energiastratégia fókuszába, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése mellett – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Visegrádon, egy konferencián.

Kaderják Péter a Magyar Energiakereskedők Szövetsége (MEKSZ) VIII. országos konferenciáján elmondta, hogy

az új Nemzeti Energiastratégia kiemelt célja az energiafüggetlenség erősítése, a tiszta, okos, megfizethető energia megteremtésén keresztül.

A célt a kormány négy program mentén szeretné elérni úgy, hogy középpontba helyezi a fogyasztót, megerősíti az energiaellátás biztonságát, klímabarát módon alakítja át az energiaszektort és támogatja az energetikai innovációkat. A célok megvalósítását tematikus programok támogatják 40 projekten keresztül – fűzte hozzá az államtitkár.

Az ITM államtitkára bemutatta a Nemzeti Energia- és Klímastratégia fő projektjeinek, a kibocsátás-csökkentésnek és a klíma-alkalmazkodásnak a fontosabb elemeit, amelyek között megtalálható a dekarbonizált és rugalmas áramtermelés, a közlekedés zöldítése, az energiatudatos és modern magyar otthonok támogatása, a klímatudatos vízgazdálkodás, vagy a település klímavédelmi programok végrehajtása is.

Kaderják Péter az energiaellátás biztonságának megerősítésével kapcsolatban elmondta, hogy

a kormány stratégiai céljai között szerepel az ország energiaimport-függőségének a csökkentése a hazai szénhidrogén- és megújuló erőforrások intenzívebb hasznosításával, a régiós áram és gázpiaci integrációk erősítése, valamint a földgáztárolói kapacitások jobb kihasználása.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a kormány végrehajtja az energiaszektor klímabarát átalakítását: csökkenti a villamosenergia-szektor szennyezőanyag-kibocsátását, támogatja az energiafogyasztás csökkentésére tett innovatív megoldások elterjedését és zöldíteni és versenyképesebbé kívánja tenni a távhőszolgáltatást.

Az energiaügyekért felelős államtitkár kitért arra, hogy

a kormány szeretné kihasználni az energetikai innovációban és a klímaváltozás elleni küzdelemben rejlő gazdaságfejlesztési lehetőségeket a zöldítési programokon keresztül.

Kaderják Péter azt mondta, hogy a 2030-40-es célok elérésének jelentős még a becsült költsége is, a 2030-as célok 14 ezer, a 2040-esek 20,4 ezer milliárd forintba kerülnek úgy, hogy ehhez jön még a Paks2 beruházás 4 ezer milliárd forintos költsége és nincs benne a villamosenergia-hálózatok fejlesztésének minimálisan 500 milliárd forintosra becsült költsége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.