Nem lesz luxus a villanyautózás

Dolgozik a zöld rendszámhoz kapcsolt támogatási rendszer átfogalmazásán a kormány, mint ahogy az elektromos autók vásárlásának támogatási rendszere is hamarosan megújul – hangzott el az innovációs tárca elektromobilitással kapcsolatos tájékoztatóján. Kaderják Péter államtitkár bejelentette, hogy az eddigi pályázat lezárult, és az új már az átalakított feltételekkel nyílik meg. Részletek említése nélkül azt mondta, úgy formálják át a támogatási rendszert, hogy még inkább támogassák az olcsóbb elektromos autók vásárlását.

2020. 02. 27. 13:39
null
Átalakul a támogatási rendszer, a kedvező feltételek miatt többen válthatnak típust Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elveszítik-e a zöld rendszámhoz való jogosultságukat a konnektoros SUV-k tulajdonosai? Kaphatnak másfél millió forint állami támogatást a 18-20 millió forintos luxusmodellek elektromos meghajtású változatai? A Jedlik Ányos-terv második, újrafogalmazott változata, amelyet tavaly nyáron mutattak be, ezeket a kérdéseket feszegette, és a közvélemény kíváncsian várja, milyen kormányzati válaszok születnek ebben a kérdésben.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára tegnapi tájékoztatóján azonban csak általánosságban válaszolt a fenti kérdésekre. Mint mondta, úgy alakítják át a támogatási rendszert, hogy még inkább vonzóvá tegyék az olcsóbb elektromos autók megvásárlását. Luxusnak tartják, hogy „nagyon nagy értékű” autókat támogassanak a szűkös forrásokból. Ugyancsak újragondolják a zöld rendszám szabályozását is az akciótervben foglalt céloknak ­megfelelően. – Az új szabályokról a következő hetekben árulnak majd el további részleteket – mondta az államtitkár.

A 2016-ban indult e-autós támogatási rendszer kerete 2,3 mil­liárd forint volt, a pályázatot 2018 végén hárommilliárd forinttal újra meghirdették. Utóbbira ­február 24-ig 1880-an jelentkeztek, a pályázatot ekkor lezárták. A két program segítségével közel 2800 elektromos ­autót szereztek be. A zöld rendszámhoz kapcsolt támogatás is népszerű, 2020. januárra több mint 16 ezer zöld rendszámú autó közlekedett az utakon, ami az egy évvel ezelőttihez képest bő 60 százalékos növekedés.

Átalakul a támogatási rendszer, a kedvező feltételek miatt többen válthatnak típust
Fotó: Bach Máté

Világszerte visszaeshet a járműgyártás

A Moody’s rontotta idei globális autóeladási előrejelzését annak hatására, hogy a világon egyre terjedő koronavírus visszaveti a keresletet. A nemzetközi hitelminősítő eddig azzal számolt, hogy idén 0,9 százalékkal csökken a globálisan eladott új ­autók száma tavalyhoz képest. A Moody’s ezt 2,5 százalék visszaesésre változtatta tegnap. A hitelminősítő jövőre csupán 1,5 százalékos eladási növekedést vár. A kínai autóeladásokat különösen visszavethetik a koronavírus-fertőzés hatásai, de negatívan befolyásolja a kínai gazdaság növekedésének lassulása is. A Moody’s úgy véli, hogy a világ legnagyobb autópiacán az új autók eladása 2,9 százalékkal esik idén az eddig becsült egyszázalékos növekedés helyett.

Sikeres évet zárt Kecskeméten a Mercedes

Rekordévet zárt a Mercedes-Benz Hungária, és a kecskeméti Mercede-s-Benz Manufacturing Hungary sem panaszkodhat: 190 ezer személygépkocsit gyártottak, amellyel mintegy 3,7 milliárd euró nettó árbevételt ért el a vállalat. Ez az eredmény a 2018-ban elért csaknem 3,6 milliárd eurós árbevételhez képest mintegy 2,7 százalékos növekedést jelent. A személyautó-üzletág 2019-ben 4503 Mercedes-Benz személygépjárművet értékesített, ezzel már negyedik éve vezeti a prémium szegmens eladásait Magyarországon. A Kecskeméten gyártott kompakt autók eladása dinamikusan nőtt: tavaly az A osztály, a CLA és a CLA Shooting Brake modellekből összesen 830 darabot értékesítettek, ami 48 százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.