Növekszik a kölcsön összege

Elsősorban a babaváró hitel indulásának köszönhető a lakosság által felvett fogyasztási, lakáscélú és egyéb hitelek összegének 48 százalékos növekedése.

Magyar Nemzet
2020. 02. 11. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hiteligénylési kedv tavaly felülmúlta az előző évet, és a bankok is rekordösszegű kölcsönt folyósítottak. A lakosság által felvett fogyasztási, lakáscélú és egyéb hitelek összege 2019. december végéig több mint 780 milliárd forinttal haladta meg a 2018-as értéket, ami 48 százalékos növekedés. Ez elsősorban a babaváró hitel indulásának köszönhető, az eredményhez azonban a személyi kölcsönök és lakáshitelek népszerűsége is hozzátett – derül ki a Bank360.hu éves elemzéséből. Személyi kölcsönből több mint 100 milliárd forinttal vettünk fel többet, mint 2018-ban, ezzel a hitelállomány 883 milliárd forintra bővült. A lakáshitel-kihelyezés is nőtt az előző évhez képest, 850,35 milliárdról 909,87 milliárd forintra.

A törlesztéseket is figyelembe véve a lakáshitelek állománya 3645 milliárd forintra emelkedett, ami kilencszázalékos növekedés az előző évhez képest. A hiteligénylési kedv szárnyalása a babaváró hitelnek is köszönhető – állapítja meg a szakportál. E konstrukció keretében júliustól decemberig összesen 470,24 milliárd forintot folyósítottak a bankok, többet, mint ugyanebben az időszakban személyi kölcsönből vagy lakáshitelből. A tetőpont augusztusban volt (114 mil­liárd forint), azóta folyamatosan csökken a kihelyezett hitelösszeg. Decemberben már csak 56,73 milliárd forintot folyósítottak a hitelintézetek.

A háztartási szektor részére nyújtott hitelek állománya 2019 végén összesen 7107 milliárd forint volt, ami a 2018. év végi értékhez képest majdnem ezermilliárd forintos növekedést jelent. A hitelállományt tekintve ez 15,6 százalékos növekedés a háztartási szektorban.

Nem a hitelfelvevők száma, hanem a felvett hitel növekszik. Azaz az embereknek egyre több hitelre van szükségük, legyen szó akár szabad felhasználásról vagy lakáscélról – állapítja meg a szakportál a saját hitelkalkulátorukat használók kérdései, számításai alapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.