Stabil megoldás lehet a munkaerő kölcsönzése

Forrás: MTI2020. 02. 18. 7:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkaerő-kölcsönzés a legelterjedtebb atipikus foglalkoztatási forma; míg tipikus munkaviszony esetén egy munkáltatónál könnyen utcára kerülhet valaki, a munkaerő-kölcsönzésnél 50-100 partner jelent megoldást szakmán belül vagy új területen, versenyképes fizetésért történő továbbfoglalkoztatásra – hívta fel a figyelmet a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ).

Alapfokú végzettséggel bruttó 161-346 ezer forint, sikeres középfokú tanulmányokkal bruttó 210-800 ezer forint, felsőfokú diplomával pedig bruttó 230 ezer és 1,5 millió forint közötti bér is megkereshető – közölte legfrissebb felmérése alapján a szervezet.

A munkaerő-kölcsönzést alkalmazzák egyebek mellett akkor, ha magasan képzett munkavállalóra van szükség rövidebb időre, ezek általában középvezetői pozíciók átszervezés, válságkezelés vagy különböző projektek esetén. Alkalmazzák ugyanakkor alacsonyabban képzett munkavállalók esetében is, például betanított jellegű feladatok ellátására – jelezte az MMOSZ.

A foglalkoztatás történhet néhány héttől akár öt évig is, és ezután gyakran előfordul, hogy a kölcsönzött munkavállalót saját állományába veszi a megrendelő. A munkaerő-kölcsönzés jellemző esetei közé tartozik, amikor egy vállalatnál a termelés nem kiszámítható, gyakran változik, a szükséges munkaügyi adminisztrációhoz nincs megfelelő HR-osztály, létszámstop miatt nem nőhet a létszám, vagy nincs kapacitás a munkaerő területi átcsoportosítására, vidéki szállítására, munkásszállás biztosítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.