Támogatássá válhat a felvett kölcsön összege

A csökkenő összegű hét éves uniós pénzügyi ciklus jobb kihasználása érdekében paradigmaváltás sürget a kis- és közepes (kkv) vállalkozások támogatási konstrukcióiban Essősy Zsombor.

Magyar Nemzet
2020. 02. 27. 16:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csökkenő összegű hét éves uniós pénzügyi ciklus jobb kihasználása érdekében paradigmaváltás sürget a kis- és közepes (kkv) vállalkozások támogatási konstrukcióiban Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Lapunknak jelezte: El kell dönteni, hogy kinek adjuk az egyre szűkösebb támogatásokat. – A versenyképes vállalkozások legyenek még ütőképesebbek, vagy a nem hatékony cégeknek adjunk lélegeztetőgépet? – tette fel a kérdést. Szerinte az előbbi, nagy hatékonysággal dolgozó cégekre kell összpontosítani, ez tudja erősíteni Magyarország GDP növekedését és ezáltal az egyének jólétét. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy ezen cél elérésére a Innovációs és Technológiai Minisztérium kidolgozott egy pályázatot, amely már próbaszakaszában átütő sikert ért el.

A technológiai korszerűsítést ösztönző kkv-s konstrukció lényege az, hogy a cégek által felvett kölcsön időközben akár teljes egészében támogatássá válhat, ha a gazdálkodási mutatóik kedvezően alakulnak. A kétmilliárd forintos keretnél tapasztalható 3,5-szeres túljelentkezés minden várakozást felülmúlt, holott a kiíró nagyon leszűkítette a célpiacot. – A magas hozzáadott érték és az exportképesség a kulcs, alapvetően ez köti össze azokat a gépgyártókat, akiket a felhívásban kerestek – magyarázta. Hozzátette: Az elnyerhető forrás még alacsony volt, 5-40 millió forintos, ugyanakkor a kis projektek is tökéletesen alkalmasak az újítás tesztelésére, azaz a feltételesen visszatérítendő támogatás szemléletformáló erővé válhat, a 2021-2027-es fejlesztési ciklusban.

Essősy Zsombor szerint a visszajelzések alapján a piac díjazza, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett támogatás lehet a hitelből, ezáltal a cégek sorsa a saját kezükben van, azaz rajtuk múlik, hogy vissza kell-e fizetni a támogatást vagy nem, a teljesítmény számít. A vezérigazgató valószínűnek tartja, hogy ez a fajta pályázat (GINOP-1.2.10) követendő példa lesz a jövőben nagyobb összegekkel, nagyobb fejlesztésekhez, ami igazán hatékony beruházásokat fog eredményezni.

– Természetesen nem vitatom, hogy továbbra is van létjogosultsága a vissza nem térítendő forrásoknak, kiváltképp a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek esetén. A jövőben azonban számíthatunk arra, hogy feltételesen visszatérítendő (eredményfüggő) pályázatok domináns szereplőivé válnak a kiírásoknak, a határozott, versenyképes cégek örömére – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.