ITM: Fontos az informatikai szakemberek biztosítása a munkaerőpiac számára

A kormány számára kiemelten fontos, hogy biztosítsa a jól képzett informatikai szakembereket a magyar munkaerőpiacnak – mondta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkár kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Forrás: MTI2020. 03. 03. 10:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden elindult a Programozd a jövőd! projekt gyakornoki programja, amelynek célja, hogy az informatikai szakon tanuló egyetemi hallgatók – pénzkereset mellett – gyakornokként munkatapasztalatot szerezzenek, és ne hagyják félbe egyetemi tanulmányaikat – közölte.

Solymár Károly Balázs azt mondta, hogy középtávon 22 ezer és 25 ezer közötti informatikus hiányzik, a szektor közvetett hatásával legalább 72 ezer munkavállalónak adna munkát.

Rámutatott: a Programozd a jövőd! projekt egyik kiemelt célja, hogy az informatikai ágazatban emelkedjen a szakképzett diplomások száma.

A kormányzati programoknak köszönhetően növekszik a felsőoktatásban az informatikai szakokra jelentkezők és felvettek száma. Míg 2001 és 2014 között 35 százalékkal csökkent az egyetemi informatikai szakokra jelentkezők száma, addig 2015 és 2019 között a felvett és a jelentkezők száma mintegy 40 százalékot emelkedett – mondta.

Az ITM helyettes államtitkára kitért arra, hogy az egyetemeken általában 30 százalék körüli a lemorzsolódás aránya, ugyanakkor ez a mutató az informatikai szakokon bőven 45 százalék felett van.

Ez hosszú távon káros a diplomát nem szerzőknek, mert alacsonyabb értékű munkaköröket töltenek be, nem tudnak magasabb értéket produkálni – mondta Solymár Károly Balázs.

A lemorzsolódás csökkentését célzó gyakornoki programban a hazai kis- és középvállalkozások számára lehetővé teszik, hogy elektronikus felületen jelentkezzenek gyakornokok fogadására.

A programba minimálisan száz hazai kkv bevonását tervezik, legalább ötszáz aktív, informatikai hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákot szeretnének bevonni a programba.

A gyakornoki programban a kormány hallgatónként a minimálbér 92,5 százalékát adná támogatásként, a gyakornoki díjról a kkv döntene a piaci szinthez mérten.

A programban maximálták az eltölthető munkahelyi órák számát, a munkaadó nem tehet teljes munkaidős foglalkoztatásra vonatkozó állásajánlatot gyakornokának, amíg tart annak hallgatói jogviszonya.

A programra a www.gyakorlatom.hu oldalon lehet jelentkezni, a lehetőség 2022 szeptemberéig áll fenn – tájékoztatott az ITM helyettes államtitkára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.