Keveseknek van saját nyugdíjcélú megtakarítása

Magyar Nemzet
2020. 03. 02. 7:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz vizsgált európai országban a felnőtt lakosság csaknem felének nincs önálló nyugdíj-megtakarítása, Magyarországon az átlagnál rosszabb a helyzet – derült ki egy friss európai felmérésből. Az európai biztosítók nemzetközi szervezete, az Insurance Europe tíz országban összesen több mint tízezer ember megkérdezésével készített felmérést a lakosság öngondoskodási szokásairól. A magyarok mellett a lengyelek, németek, osztrákok, svájciak, luxemburgiak, franciák, olaszok, spanyolok és portugálok válaszoltak azokra a kérdésekre, amelyekből kiderült, hogyan készülnek pénzügyi szempontból a nyugdíjazásra és mit várnak el a nyugdíj-megtakarításoktól.

A felmérésben részt vevő Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tájékoztatása szerint a válaszadók 43 százalékának nincs nyugdíjcélú megtakarítása, bár 62 százalékuk érdeklődik ezek iránt. A magyar válaszadók 46 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, de 59 százalékuk jelezte érdeklődését. A nem megtakarítók 42 százaléka mondta azt, hogy nem engedheti meg magának az ilyen célú megtakarítás megkezdését.

A megtakarítók fő szempontja a biztonság, a megkérdezettek 73 százaléka szeretne biztos lenni abban, hogy legalább a befektetett összeget visszakapja egy húszéves befektetési időszak végén. A jelenleg nem megtakarítók aránya az átlagnál magasabb a nők, a 18–35 év közöttiek, az alacsonyabb iskolai végzettségűek, a munkanélküliek és a részmunkaidőben dolgozók körében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.