Magánszemélyek sem törlesztenek

Sok családnak és számos vállalkozásnak is nagy segítséget jelenthet az a hiteltörlesztési moratórium, amelyről szerdán döntött a kormány. Az olcsóbbá váló fogyasztási kölcsönök esetében az elérhető konstrukciók köre azonban már a bankok kínálati palettájának alakításától függ.

Horváth Éva
2020. 03. 19. 9:45
null
Nagy könnyebbséget jelent a gyermekeseknek a bejelentett hitelmoratórium Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év végéig felfüggesztik minden magánszemély eddig megkötött hitelének tőke- és kamatfizetési kötelezettségét – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán. A kormány döntése kiterjed egyes céges konstrukciókra is, így június 30-ig meghosszabbítják a rövid lejáratú vállalkozási hitelek futamidejét. Továbbá arról is határozat született, hogy a csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (thm) a hazai pénzügyi intézmények a jegybanki alapkamat plusz öt százalékban maximálják.

Sok cég kényszerű költségcsökkentése miatt számos munkavállaló veszítheti el rendszeres jövedelmét. Az ily módon időlegesen jövedelemkiesést szenvedő háztartásoknak hatalmas segítséget jelent, ha fennálló hiteltartozásuk törlesztését az ínségesebb hónapokban felfüggeszthetik – állapította meg Veres Patrik, a Bank360.hu munkatársa. A családoknak dobott mentőöv esetében az a nagy kérdés, hogy a következő hónapokban elhalasztható visszafizetéseket milyen mértékben és módon kell majd később pótolniuk. A kamat a törlesztés szüneteltetése alatt is gyűlik, ami egy tízmillió forintos, húszéves futamidejű hitel esetében nagyjából félmillió forint többletköltséget jelenthet. Ezt az összeget persze átvállalhatja az állam vagy a bankok – jelezte a szakértő.

– Fontos, hogy a törlesztési moratórium részleteit mielőbb tisztázni lehessen – hangsúlyozta kérdésünkre Trencsán Erika, a Money. hu hitelszakértője.

– Minden bizonnyal szerződésmódosításra lesz szükség az esetek jelentős részében, ám sok minden függ majd az egyes bankok gyakorlatától, amelyek a korábbiaktól eltérő kockázatokkal találhatják szembe magukat a szerződések módosításánál. A szakember azt tanácsolja, hogy az érintett lakossági ügyfelek alaposan tanulmányozzák át a folyósító bank kínálta lehetőséget.

Nagy könnyebbséget jelent a gyermekeseknek a bejelentett hitelmoratórium
Fotó: Kurucz Árpád

A vállalkozások esetében a rövid lejáratú hitelek június 30-ig szóló moratóriuma jó eséllyel elébe megy a sok céges ügyfél kérelmének, hiszen vélhe­tően egyébként is szükség lenne sokuk esetében a hitelek futamidejének meghosszabbítására. S e lehetőséggel némi haladékot nyerhetnek azok a cégek is, amelyek tavasszal újították volna meg lejáró hiteleiket.

A fogyasztási hitelek thm-jének 5,9 százalékban meghatározott felső plafonja egyedülálló lenne a hazai piacon. Az utóbbi hónapokban különösen népszerűvé váló személyi kölcsön – mint a fogyasztási kölcsön egyik fajtája – ma is a legjobb esetben nyolc százalék körüli thm-mel érhető el a Bank360.hu elemzése szerint. Ebben a mutatóban pedig már benne van a kamat és a hitel egyéb költségei is

A kormány bejelentésének a Magyar Nemzeti Bank már megágyazott, amikor tegnap reggeli közleményében felszólította a hazai bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakossági ügyfelekkel szemben is alkalmazzanak törlesztési moratóriumot. Az OTP Bank a miniszterelnöki bejelentést követően közölte: hatékony megoldásnak tartja a kormány intézkedéscsomagját, amely szinte azonnali könnyítéseket tartalmaz a hitellel rendelkező vagy hitelt felvenni szándékozó állampolgároknak és vállalatoknak.

Ugyan a részletszabályok nem ismertek még, de a hitelintézet megerősítette, hogy támogatja az eddig bejelentett intézkedéseket.

Örülnek a nagycsaládok

A kiszámíthatatlan helyzet közepette biztonságot adó intézkedés és nagy segítség a tegnap délután bejelentett hiteltörlesztési moratórium a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szerint. – Már múlt hét végén, a miniszterelnök pénteki bejelentése után érkezett kérés, hogy mérjük fel, milyen kérdéseik, félelmeik vannak a családoknak a jelenlegi helyzetben – mondta lapunknak Kardosné Gyurkó Katalin elnök, hozzátéve, hogy az oktatással és a gyermekelhelyezéssel kapcsolatos kérdéseken kívül a kieső jövedelmek okozták a legnagyobb bizonytalanságot. – Azok, akik külföldön dolgoztak és családfenntartók voltak, most hazajöttek, így elveszítették a munkájukat, van olyan is, ahol a két szülő ugyanazon a munkahelyen dolgozik, és mindkettő állás nélkül maradhat – sorolta az elnök. – Sokakat fizetés nélküli szabadságra küldtek, máshol harminc embert elbocsátottak. Kardosné Gyurkó Katalin azt mondta, már kedden jelezték a minisztériumnak, hogy félnek a családok, hogyan tudják hiteleiket törleszteni. – Ezzel az intézkedéssel ismét bebizonyosodott, hogy a kormány két lépéssel a baj előtt jár. Rögtön megtörténtek a bejelentések is, hogy miként tudjuk megvédeni a családokat – fogalmazott a NOE elnöke. (F. P.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.