Mentőöv a kis cégeknek

A kormányzati intézkedésként idén év végéig elrendelt hiteltörlesztési moratórium hosszú lejáratú banki konstrukciókkal kapcsolatos része több mint 33 ezer vállalkozást érint.

Magyar Nemzet
2020. 03. 26. 7:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzati intézkedésként idén év végéig elrendelt hiteltörlesztési moratórium hosszú lejáratú banki konstrukciókkal kapcsolatos része több mint 33 ezer vállalkozást érint, ám miután a fizetési halasztás a rövid lejáratú banki hitelekre is kiterjed, ezért ez a szám ennek akár többszöröse is lehet – állapítja meg elemzésében saját adatbázisa alapján az Opten Kft. Csupán azok a vállalatok, amelyeknek hosszú lejáratú hiteleik vannak, több mint 1,25 millió főt foglalkoztatnak.

A hosszú lejáratú kötelezettségeken belül országos átlagban a hitelek aránya 16,3 százalék. Ez az arány néhány ágazatban azonban jelentősen magasabb: a mezőgazdaságban 69,5, a kereskedelemben és a gépjárműjavításban 53, a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban 43,1, a feldolgozóiparban pedig 39,9 százalékos. Így ezeken a területeken a moratórium hatása erőteljesebben jelentkezik majd.

A feldolgozóipar az Opten elemzése szerint különösen nagy kihívás előtt áll – nem kis mértékben a rendelkezésre álló szűk készletek miatt –, mivel a banki hitelállomány húsz százalékát ebben a körben használják fel, és a kör banki hitelállományának 76 százaléka devizahitel. Valószínűleg ezen a területen további intézkedések is születnek majd, hiszen az ágazat foglalkoztatotti létszáma meghaladja a hétszázezer főt.

A járvány időbeli lefutása és a hozzá kapcsolódó kormányzati lépések alapvetően befolyásolhatják a cégek csődkockázati indexét is – figyelmeztet az Opten, kiemelve, hogy már az első kormányzati intézkedések után több mint harmincezer cég kockázati besorolása változott negatív irányba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.