A kirándulóktól féltik a szarvasfélék utódait

2020. 04. 29. 16:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfontosabb időszakok egyikét élik át ezekben a hetekben a hazai erdők nagyvadjai, ám áprilistól júniusig nemcsak őket, hanem a gímszarvasok, dámok, őzek utódait is féltik a kirándulóktól az erdőgazdálkodók, így a Somogyi Erdő és Faipari Zrt. (SEFAG) munkatársai is. – Az újszülöttek szinte azonnal képesek lábra állni, az első hetekben azonban még védtelenek a veszélyforrásokkal szemben, így a gidákat, borjakat a betegségek mellett gyakran a kirándulók, természetjárók is fenyegetik – közölte az erdőgazdaság.

A somogyi erdőket felügyelő társaság erdészei azt tanácsolják: tartsuk tiszteletben az erdei állatok vadságát, kerüljük az érintkezést velük, és ne felejtsük el, hogy az első látásra árvának tűnő kicsinyeknek a legtöbb esetben nincs szükségük segítségre. Kivételt csak egyértelműen a sebesült, például törött lábú egyedek jelentenek. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy erdei állatot hazavinni törvénybe ütköző, és az lopásnak minősül. Ezért mindenkit óva intenek attól, hogy megpróbáljon otthon háziállatot nevelni egy erdei életkörülményekre vágyakozó szarvasborjúból vagy őzgidából. A vadon élő állatok az erdőben szeretnének maradni – figyelmeztet a 85 ezer hektár, nagyvadakban gazdag, állami tulajdonú erdőt kezelő SEFAG Zrt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.