Ágyneműket és alvóruhákat vizsgált az ITM laboratóriuma

A 40 árucikk közül egy tucat gyártója helytelenül tájékoztatott az összetételről.

Forrás: MTI2020. 04. 15. 12:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 100 százalékban pamutként forgalmazott háztartási textíliákat, főként ágyneműket és alvóruhákat vizsgált; a 40 árucikk közül egy tucat gyártója helytelenül tájékoztatott az összetételről, akadt olyan „kamupamut” pizsama is, amelyik teljes egészében poliészterből készült – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.

Hangsúlyozzák, a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben általános elvárás, hogy aki teheti, maradjon otthon. „Pizsamában dolgozni home officeból vagy tanulni a konyhaasztalnál, megtörölni a rendszeresen mosott kezünket is kényelmesebb, kellemesebb, ha jó minőségű termékeket használunk” – írták, és úgy vélték, hogy ezért különösen időszerű az ITM vizsgálata. Az ellenőrzéseken 40 textilterméket, többek között ágyneműhuzatot, lepedőt, törölközőt, hálóingeket, férfi, női és gyermek pizsamát, egyrétegű bébi hálózsákot vizsgáltak. A korábbi tapasztalatok alapján a 100 százalékos pamut termékekkel kapcsolatos problémák a leggyakoribbak, ezért foglalkozott éppen ezekkel az árucikkekkel a labor.

A pamut természetes anyag, de előállítása drága, míg a műszálaké lényegesen olcsóbb, miközben a gyártás és a képződő hulladék jobban szennyezi a környezetet. A pamut viselése, használata kellemesebb a bőrnek, nedvszívó- és szellőzőképessége nagyobb, a poliészter ágyneműbe, pizsamába könnyebben beleizzadhat az ember – írta a minisztérium. Magasabb áruk ellenére ezért keresik sokan a tiszta pamutként kínált termékeket – jegyezték meg.

A vizsgálat célja a címkén, csomagoláson feltüntetett nyersanyag-összetételi adatok valódiságának felmérése volt az esetlegesen előforduló tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi gyakorlat feltárása, kiszűrése érdekében. A termékek nyersanyagának összetételét mikroszkópos szálfelismeréses vizsgálattal és vegyi módszerekkel állapította meg a labor.

A tájékoztatás szerint az eredmények alapján összesen 12 termék nem elégítette ki a rájuk vonatkozó követelményeket. Négy kifogásolt termék egyáltalán nem tartalmazott pamutot, másik nyolc pedig csak „mutatóba”, ezek döntő részben poliészterből készültek.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint elmondta, a hatósági eljárások folyamatban vannak, a már lezárult ügyekben arra kötelezték a forgalmazót, hogy helyes címkével lássa el a termékeket, amelyek a megfelelő információk feltüntetése után forgalomban maradhatnak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a legkézzelfoghatóbb módon a fogyasztóvédelemben, a hatékony ellenőrzésekkel tudja érzékeltetni, hogy a magyar emberek oldalán áll. A tárca ezért egész évben fokozott erőfeszítésekkel, célzott vizsgálatokkal védi a családokat, a jogkövető vállalkozásokat – közölte az ITM.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.