időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Csalódást okozhatnak az illegális facsemeték

Magyar Nemzet
2020.04.25. 12:13

Nem éri meg bizonytalan eredetű gyümölcsoltványt vásárolni – hívta fel a figyelmet a napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Bár az engedély nélkül forgalmazott csemetékhez minden bizonnyal olcsóbban hozzá lehet jutni, később azonban komoly csalódás érheti a vásárlókat. A gyümölcsfaoltványok bizalmi termékek, ezért nagyon fontos, hogy ellenőrzött helyről származzanak, hiszen a kertészkedők csak így juthatnak garantáltan fajtaazonos, életképes szaporítóanyaghoz. A Nébih ezért arra kéri a vásárlókat, hogy semmiképpen ne vegyenek meg bizonytalan eredetű gyümölcsfacsemetéket, hanem kizárólag a hatóság által felügyelt faiskolai lerakatokban, árudákban vásárolják meg az ültetésre szánt fákat.

Mivel a koronavírus-járvány miatti korlátozások kiszorították a piacokról és vásárokról a szaporítóanyag-árusokat, ezért sokan közülük az interneten folytatják tevékenységüket. A hatóság elől ugyanakkor így sem tudnak elbújni a trükközők. A Nébih szakemberei fokozottan vizsgálják a különböző internetes felületeken megjelenő hirdetéseket. Ennek eredményeként a múlt héten két helyszínen is ellenőrzést tartott a hatóság, melyek során összesen 2000 gyümölcsfaoltvány megsemmisítését rendelték el. Az árusított növények közt alma, körte, kajszi, őszibarack, szilva, cseresznye, naspolya, gránátalma, ribizli, köszméte, málna és szeder is szerepelt. A választék azonban szélesebb volt, mivel egy dobozban számos fajtát ábrázoló színes kép is akadt. Az illegális tevékenységet tetézte, hogy az eladó nem rendelkezett növényegészségügyi regisztrációs számmal, ráadásul hiányzott a növények származását igazoló dokumentum és az egyedi hatósági címke is. A facsemeték többségén mindkét helyszínen csupán színes képek ábrázolták az értékesíteni kívánt fajtát. Az árusok ugyanakkor arra se nagyon ügyeltek, hogy mit adnak el, az almaoltványon például folyton termő málna fotója szerepelt, a vilmoskörte megnevezést pedig Vilmus néven rótták fel egy vonalas lapra. A növények állapota sem volt megfelelő, hiszen elenyésző gyökérmennyiséggel, a tűző napon, esetenként kivirágozva várták a vásárlókat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.