Kevés autó, gyorsan zajló útfelújítások

Kisebbek a torlódások, ezért nyugodtabb körülmények között tudják végezni az útfelújítási és -karbantartási munkákat a Magyar Közút szakemberei – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a szervezet. Ebben az évben 187 felújítási projekten belül összesen 582 kilométernyi út újulhat meg, mintegy 95 milliárd forint értékben.

2020. 04. 07. 5:45
null
Kisebb forgalomban a munka is kevésbé balesetveszélyes Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványosan kevesebb a jármű az utakon, amióta életbe lépett a kijárási korlátozás. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint hatvan százalékkal esett vissza a forgalom a hazai fő-, illetve gyorsforgalmi utakon. Ez a helyzet ugyanakkor lehetőséget jelent a közutak mellett és a közutakon dolgozóknak. – A forgalomkorlátozásokkal járó munkák szinte nem okoznak torlódásokat, a balesetek száma is kevesebb az országos közutakon, az utakon dolgozók is nagyobb biztonságban tudják elvégezni a munkájukat – mondta lapunk kérdésére Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs vezetője.

Az idén a Magyar Közút tervei szerint 187 útfelújítási projekt által összesen 582 kilométernyi út újulhat meg mintegy 95 milliárd forint értékben. A beruházásokhoz kapcsolódóan döntő többségében március közepén már munkaterületet adhattak át a kivitelezőknek, akik folyamatosan végzik a felújítási munkákat. A rekonstrukciós munkák mellett a szervezet kiemelt feladata a gyorsforgalmi utak mentén található pihenőhelyek napi fertőtlenítése. Sőt a tranzitforgalomnak kijelölt benzinkutaknál található pihenőknél még ennél is sűrűbben, 4-5 óránként végeznek fertőtlenítést.

Kérdésünkre, hogy nem hátráltatja-e az útjavítást a vírusfenyegetettség, a szóvivő azt mondta: az elmúlt hetekben számos olyan intézkedést hoztak, amellyel munkavállalóik egészségét szeretnénk megóvni. A mérnöki, fizikai állománynál a hétköznapokon megszokott nyolcórás munkarendről a március 16-i héttől kezdve áttértek a 12 órás műszakokra (a gyorsforgalmi utakon továbbra is 0–24 órás felügyeletet látnak el).

Kisebb forgalomban a munka is kevésbé balesetveszélyes
Fotó: Havran Zoltán

Bár így hosszabb ideig tart egy-egy munkanap, de ennek köszönhetően a dolgozóknak egy héten kevesebb alkalommal kell munkába járniuk, ami a fertőzésveszély kockázatát csökkenti. A munkabeosztásoknál arra is figyelnek, hogy állandó csapatok legyenek – a fizikai és a szellemi munkakörökben egyaránt –, hogy az esetleges keresztbe fertőzéseket megakadályozzák. Az országos közutakon dolgozó külső vállalkozások is mindent megtesznek annak érdekében, hogy az előzetes ütemterveket betartva tudjanak haladni a munkákkal. A javítási munkák és a fertőtlenítés mellett folyamatosan végzik a tavaszi vegetációs időszak megkezdődésével a szükséges növényzetgondozási, kaszálási munkákat is.

A hazai úthálózat rekonstrukciója három program égisze alatt zajlik. A Komplex útfelújítási program által idén 42 projektben csaknem 95 kilométeren újulnak meg útszakaszok összesen 12 milliárd forint értékben. A tavaly elindított Magyar falu programon belül ötvenmilliárd forint értékben kezdődhetnek el felújítások, a 2019-ben indult programban szereplő projektek közül idén 90 szakaszon, 236 kilométeren végeznek a kivitelezők.

Ezenfelül a 2020-as évre is újabb ötvenmilliárd forint értékű program előkészítése zajlik. A Terület- és településfejlesztési operatív programban (TOP) idén 54 útszakaszon végeznek majd munkákat 122 kilométeren, több mint 16 milliárd forintból. Az M1-es autópályán Budapest és Tatabánya között mindkét irányban összesen 71 pályakilométernyi szakaszt állítanak helyre a kivitelezők több mint 22 milliárd forintból. Fontos feladat továbbá a Közép-Duna térségében, valamint a Mezőhegyes és az M43-as autópálya között tervezett országos közúti felújítások kivitelezése is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.