Kezdődik az idei szamócaszezon

A sok napsütésnek és a korán jött tavasznak köszönhetően mind mennyiségben, mind minőségben jó szezonra számítanak idén a szamócatermelők. Elvétve már ma is találkozhatnak a fogyasztók a kedvelt gyümölccsel a piacokon, az idény azonban csak most indul. A hétvégétől már nagyobb mennyiségben is kapható lesz a hazai szamóca.

2020. 04. 22. 19:04
Sipos Erika
Kerecseny, 2018. május 10. Sipos Erika, a helyi önkormányzat dolgozója szedi a szabadföldi epret Kerecsenyen 2018. május 10-én. Az önkormányzat 10 ezer tő epret művel közmunkaprogramban. Az eper szedésében is közmunkások segítenek. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedvező kora tavaszi időjárásnak köszönhetően a hajtatott körülmények között valamivel hamarabb kezdődött idén a betakarítás: a fűtött fóliákban már két-három hete zajlik a szamócaszüret. Ez azonban még csak kis mennyiséget jelent, a fűtetlen fóliákban most indul a betakarítás. A hétvégétől viszont már egyre nagyobb mennyiségű szamóca árasztja el a piacokat. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb alelnökétől megtudtuk: a napsütésben gazdag februári és márciusi időjárás kedvezett a terménynek, a fóliás állományokban nagyon jó minőségű termésre számítanak.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a terméshozamok is kiegyensúlyozottak lesznek. Bár a szabadföldön termesztett szamócának nem tettek jót a március végi fagyos éjszakák, a korai fajtáknál károkról is érkeztek jelentések, összességében ezeknél is megfelelő lehet az idei termés. A hideghullámok miatt a szezon egy hetes késésben van, a szabadföldi szamóca most virágzik. Ez azonban nem okoz érdemi csúszást a piacon, sőt a szakember szerint akár kedvező hatása is lehet annak, hogy elcsúszik egymástól a fóliás és szabadföldi szüret. Így ugyanis a piac ellátása is kiegyensúlyozottabb lehet a fogyasztóknak pedig a megszokottnál hosszabb ideig elérhető lehet a friss magyar földieper.

Fotó: MTI/Varga György

– Idén normális, jó terméssel számolunk, és szélsőségektől mentes szezont várunk. Jóllehet, az időjárás hirtelen változásai egy hét leforgása alatt megváltoztathatják a szamócapiac helyzetét – fogalmazott Apáti Ferenc. Az árakkal kapcsolatban elmondta: míg áprilisban jellemzően kétezer és négyezer forint körül mozognak az árak a hazai piacon, május első felében, a szabadföldi szamóca megjelenésével már lényegesen olcsóbban elérhető majd a gyümölcs. A kezdeti magasabb árak annak tudhatók be, hogy a fóliás termelés jóval költségesebb, mint a szabadföldi.

Az itthon megtermelt szamóca többsége, mintegy kilencven százaléka belföldi fogyasztásra kerül. Emellett az importunk is jelentős, fő partnerünk Spanyolország, de olasz és görög szamóca is nagy mennyiségekben van jelen a kereskedelemben. A Fruitveb elnöke szerint az olasz és görög import a járványhelyzet ellenére jelenleg is megtalálható a boltokban, ugyanakkor az előző évekhez képest valamivel kisebb mennyiségben, illetve, egyesek szerint, kevésbé jó minőségben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.