A kedvező kora tavaszi időjárásnak köszönhetően a hajtatott körülmények között valamivel hamarabb kezdődött idén a betakarítás: a fűtött fóliákban már két-három hete zajlik a szamócaszüret. Ez azonban még csak kis mennyiséget jelent, a fűtetlen fóliákban most indul a betakarítás. A hétvégétől viszont már egyre nagyobb mennyiségű szamóca árasztja el a piacokat. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb alelnökétől megtudtuk: a napsütésben gazdag februári és márciusi időjárás kedvezett a terménynek, a fóliás állományokban nagyon jó minőségű termésre számítanak.
Ráadásul úgy tűnik, hogy a terméshozamok is kiegyensúlyozottak lesznek. Bár a szabadföldön termesztett szamócának nem tettek jót a március végi fagyos éjszakák, a korai fajtáknál károkról is érkeztek jelentések, összességében ezeknél is megfelelő lehet az idei termés. A hideghullámok miatt a szezon egy hetes késésben van, a szabadföldi szamóca most virágzik. Ez azonban nem okoz érdemi csúszást a piacon, sőt a szakember szerint akár kedvező hatása is lehet annak, hogy elcsúszik egymástól a fóliás és szabadföldi szüret. Így ugyanis a piac ellátása is kiegyensúlyozottabb lehet a fogyasztóknak pedig a megszokottnál hosszabb ideig elérhető lehet a friss magyar földieper.

– Idén normális, jó terméssel számolunk, és szélsőségektől mentes szezont várunk. Jóllehet, az időjárás hirtelen változásai egy hét leforgása alatt megváltoztathatják a szamócapiac helyzetét – fogalmazott Apáti Ferenc. Az árakkal kapcsolatban elmondta: míg áprilisban jellemzően kétezer és négyezer forint körül mozognak az árak a hazai piacon, május első felében, a szabadföldi szamóca megjelenésével már lényegesen olcsóbban elérhető majd a gyümölcs. A kezdeti magasabb árak annak tudhatók be, hogy a fóliás termelés jóval költségesebb, mint a szabadföldi.
Az itthon megtermelt szamóca többsége, mintegy kilencven százaléka belföldi fogyasztásra kerül. Emellett az importunk is jelentős, fő partnerünk Spanyolország, de olasz és görög szamóca is nagy mennyiségekben van jelen a kereskedelemben. A Fruitveb elnöke szerint az olasz és görög import a járványhelyzet ellenére jelenleg is megtalálható a boltokban, ugyanakkor az előző évekhez képest valamivel kisebb mennyiségben, illetve, egyesek szerint, kevésbé jó minőségben.