Kizöldítette a tavasz az áramtermelést

A Paks II. Zrt. emlékeztetett rá, hogy a hazai áramtermelésben a szén-dioxid-mentes termelés részaránya több mint 80%.

2020. 04. 22. 17:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áprilisban több alkalommal is meghaladta a nyolcvan százalékot a szén-dioxid-mentes termelés részaránya a hazai áramtermelésben – közölte a Paks II. Zrt.

A társaság emlékeztetett arra, hogy a hazai villamosenergia-termelés felét folyamatosan, szén-dioxid kibocsátása nélkül, időjárástól függetlenül a Paksi Atomerőmű biztosítja. Klímabarát módon állítanak elő áramot a szél- és a naperőművek, valamint a geotermikus és vízerőművek.

Ezek az egységek rendkívül jól teljesítettek az év első hónapjaiban: január elsejétől április közepéig a termelésben képviselt arányuk mindig negyven százalék feletti volt, és már márciusban többször megközelítette a nyolcvan százalékot. A szélerőművek termelése is említésre méltó volt, a napelemeké pedig a kedvező időjárás miatt – a háztartási kiserőművekével együtt – tovább növekedett. Ezzel párhuzamosan már márciusban csökkent a villamos energia importja.

Magyarországon – a nemzetközi trendekkel szemben – a koronavírus-járvány hatására márciusban még nem csökkent az áramfogyasztás a korábbi évek azonos időszakával összevetve. Sőt tavalyi márciushoz képest számottevően, több mint két százalékkal emelkedett az áramigény. Áprilisban már elkezdődött a csökkenés.

Magyarország célja, hogy a villamos energiát hazai erőművekből, tisztán, szén-dioxid-kibocsátásmentesen termelje meg. Évszázadunkban ennek alapját elsősorban az atomenergia és a megújuló energiaforrások biztosítják hazánkban – írták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.