Matolcsy György: Jelentős a tűzerő és a mozgástér is

A gazdaság újraindításában, Matolcsy szerint, a kivitelnek és a beruházásoknak lesz meghatározó szerepük.

Magyar Nemzet
2020. 04. 24. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország az elmúlt száz évben soha olyan felkészülten nem nézhetett szembe válságszituációval, mint jelenleg; 2013 óta folyamatos, a makrogazdasági egyensúlyt is megőrző felzárkózás jellemezte hazánkat, a fundamentumok erősek. „Mind a költségvetésben, mind a monetáris politikában jelentős mozgástérrel és tűzerővel rendelkezünk a kihívások leküzdésére” – hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Figyelőnek adott interjúban. Matolcsy György kifejtette: a magyar gazdaság történetében egyedülálló módon a gazdasági akcióterv és a jegybank intézkedései az éves GDP 18-20 százalékát kitevő forrást mozgatnak meg a vírus okozta károk enyhítése és a gazdaság újraindítása érdekében. Ha szükséges, a kormány mellett a jegybank is további intézkedéseket hoz majd – húzta alá az elnök.

A gazdaság újraindításában, Matolcsy szerint, a kivitelnek és a beruházásoknak lesz meghatározó szerepük. A tapasztalatok szerint a válság utáni konszolidáció a leggyorsabban az exportáló ágazatokban hajtható végre, ami a kis, nyitott gazdaságú Magyarországnak kedvező. Ráadásul hazánk erős exportkapcsolatokkal rendelkezik olyan régiókkal, ahol a járványkezelés eddig sikeresnek ítélhető. Az export beindulását követően a hangsúlyt egyre inkább a beruházások felfuttatására kell áthelyezni – emelte ki az MNB első embere.

Matolcsy György beszélt arról is, hogy a monetáris tanács április 28-án, a következő rendszeres ülésén dönt az eszközvásárlási program feltételeiről. Vizsgálják azt is, hogy a két eszközvásárlási program partnerkörébe miként tudnak banki és nem banki szereplők is bekerülni – jelezte az elnök, megjegyezve azt is: a magyar bankrendszer tőkehelyzete szilárd, és sokkal stabilabb, mint a korábbi válságok idején volt.

A Magyar Nemzeti Bank vezetője szólt arról is, hogy a jegybank 2013 óta minden évben nyereséget tudott elérni, azonban a 2019. évi 255 milliárd forintos pozitív eredmény rekordnak számít, amelyen belül, egyszeri hatásként, az aranybefektetésen elért közel 140 milliárd forintos haszon meghatározó volt. A Nemzetközi Valutaalap minap megjelent, Magyarországot jövőre az EU élvonalába soroló prognózisáról Matolcsy megjegyezte: az is az elmúlt tíz év munkájának eredményét jelzi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.