Óriásit zuhant Kína gazdasága a vírus miatt

Mártonffy Attila
2020. 04. 19. 9:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan otthagyta névjegyét a kínai gazdaságon a koronavírus-járvány az idei első negyedévben az ipari termelés, a kiskereskedelem és a szolgáltatóipar lassulása következtében. Az ország bruttó hazai terméke (GDP) éves szinten 6,8 százalékkal zuhant 2020 első három hónapjában, a megelőző negyedévhez viszonyítva pedig még nagyobb, 9,8 százalékos volt a visszaesés – közölte pénteken a kínai statisztikai hivatal. A csökkenés rekordmértékűnek számít, ilyesmit nem tapasztaltak 1976, azaz a kulturális forradalom vége óta – emlékeztetett a South China Morning Post című hongongi napilap.

A Reuters brit hírügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy 2019 negyedik negyedévében még 6 százalékkal bővült a világ második legnagyobb gazdasága. Márciusban az ipari termelés 1,1 százalékkal esett vissza, ezen belül a feldolgozóipar 10,2 százalékkal zsugorodott, ez arra utal, hogy még a nyitás után is lesznek gondjai a gyáraknak. A lakossági fogyasztás alakulását tükröző kiskereskedelmi forgalom 15,8 százalékkal csökkent márciusban, január–februárban pedig együttesen 20,5 százalék volt a zuhanás mértéke. Az állóeszköz-beruházások 16,1 százalékkal mérséklődtek, az inflációval módosított átlagjövedelem éves összehasonlításban 3,9 százalékkal volt kevesebb a lakosság körében 2020 első negyedévében. A jövedelemcsökkenés a vidéki lakosságot nagyobb mértékben sújtotta, esetükben 4,7 százalékos volt a visszaesés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.