Teljesítette a teszteket a Belorusz Atomerőmű

Sikerrel zárult az atomerőmű 1-es blokkjának beindításához szükséges teszt egyik legjelentősebb szakasza.

Magyar Nemzet
2020. 04. 16. 13:18
Employee are seen at the training centre of the very first Belarusian nuclear power plant during Belarus emergency services drills, near the town of Ostrovets
A létesítmény vezérlőterméből irányítják a próbaüzemet Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerrel zárult a Belorusz Atomerőmű 1-es blokkjának beindításához szükséges teszt egyik legjelentősebb szakasza, a melegjáratás – közölte a Roszatom mérnöki divízióját képező ASZE Mérnöki Vállalat, amely a létesítmény főtervezője és fővállalkozói kivitelezője. A fehéroroszországi Asztravec mellett fekvő létesítmény építésének tapasztalataiból látható, mire lehet majd számítani a Paks II építésekor. Belarusz első atomerőművének két, VVER–1200 típusú blokkja összesen 2400 megawatt villamos teljesítménnyel bír, csakúgy, mint a Paks II projekt esetében. Minszk is az orosz 3+ generációs blokktípust választotta, amely teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség legszigorúbb biztonsági követelményeinek és ajánlásainak.

A közlemény szerint a melegjáratás legösszetettebb szakasza 2019. december 11-én kezdődött, ennek során a szakemberek 242 különböző tesztet végeztek el. Ezek célja az volt, hogy még a blokk indítását megelőzően igazolják, hogy a biztonságvédelmi rendszerek és berendezések, valamint a reaktor üzemi paraméterei megfelelnek-e a projekttervek előírásainak a névleges teljesítményen üzemeltetés, valamint a melegedés és a hűtés során.

A létesítmény vezérlőterméből irányítják a próbaüzemet
Fotó: Reuters

Az üzemi körülmények közötti melegjáratás alatt ellenőrizték mind a négy fő keringtetőszivattyú működőképességét, a fő gőzvezetékeket saját gőzzel fújták át, megvizsgálták a reaktor vezérlőrendszerének és védelmének működőképességét, továbbá a saját igényhez szükséges villamosenergia-ellátás képességét. Tesztelték a gőzfejlesztők fő biztonsági szelepeit, valamint a térfogatkompenzátort is.

– Elvégeztük az összes létfontosságú tesztet a reaktor névleges üzemi teljesítményén, valamint a melegedés és a hűtés fázisában is. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a blokk tesztelt berendezései és technológiai rendszerei megfelelnek a tervben előírt követelményeknek – mondta Vitalij Poljanyin, az ASZE Mérnöki Vállalat alelnöke, a Belorusz Atomerőmű projektigazgatója. – A blokk fizikai indítását megelőzően még egy sor tesztet meg kell ismételni. A tervek szerint ezt a munkát június közepéig fejezzük be – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.