Alig néhány autós vallja be a rendszeres gyorshajtást

Csak kevesen, a nyilatkozó autó­soknak alig kettő-négy százaléka ismerte el egy felmérés során, hogy rendszeresen túllépi a kijelölt sebességhatárt. A közlekedési kultúra napja alkalmából örömmel vesszük tudomásul ezeket a vallomásokat. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a városban közlekedő férfiaknak csak kevesebb mint a fele fogadja el az 50-es tábla előírását.

Magyar Nemzet
2020. 05. 12. 11:42
null
Ötvenes tábla: ajánlott vagy kötelező? Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlekedési kultúra napja alkalmából jó érzéssel tölthet bennünket, hogy egy felmérés szerint tízből hat autós – állítása szerint – betartja lakott területen belül az óránként 50 kilométeres sebességhatárt. A nőknek 74 százaléka nem megy gyorsan városban – vallották a K&H kérdésére. Viszonylag kevesen vannak, akik elmondásuk szerint jelentősebben túllépik a sebességhatárokat. A városon belül autózók csak két százaléka vallotta be, hogy jellemzően 61 kilométeres tempónál nagyobb sebességgel közlekedik. Városon kívül az óránként 101 kilométernél gyorsabban vezető autósok aránya mindössze négyszázalékos. A sztrádán közlekedőknek ugyancsak négy százaléka lépi át gyakran a 141 kilométeres sebességet. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ezek önbevalláson alapuló adatok, és a kutatásban mindössze 500 fő vett részt.

A felmérés szerint a lakott területen belül jellemző 50-es sebességkorlátot a sofőrök 59 százaléka betartja, vagyis tízből hatan nem mennek gyorsabban a megengedettnél. A nők szabályosabbak, ám a férfiaknak csak a 46 százaléka mondta ugyanezt. A nyugati megyékben élők szintén szabálykövetőbbek: 65 százalékuk figyel a korlátozások betartására. A K&H felmérése szerint a lakott területen kívül azonban már csak az autósok alig több mint fele, 52 százaléka megy gyakorta óránként legfeljebb 90 kilométeres sebességgel. Itt is jókora fölényben vannak a nők, 71 százalékuk nem lépi át a 90-es korlátot, 30 százalékuk pedig a 96-100 km/órás sebességet. A válaszok átlaga alapján egyébként a megkérdezett sofőrök lakott területen kívül átlagosan 92 km/órás sebességgel közlekednek.

Ötvenes tábla: ajánlott vagy kötelező?
Fotó: Teknős Miklós

A sztrádákon autózók magatartása sokszínű. A megkérdezettek átlagosan 127 km/órával hajtanak, azaz a megengedettnél lassabban. Az autó­sok harmada – 34 százaléka – pedig még 120-nál is lassabban megy, ez a nők 49, a férfiak 22 százalékára igaz. Összessé­gében tehát elmondható, hogy az autó­pályákon a sofőrök hetven százaléka soha nem lépi túl a 130-as sebességkorlátozást – állapította meg a K&H felmérése. De vajon kik azok, akik a sztrádák belső sávjában nehézbombázóként söprik el maguk elől a megengedett sebességgel haladókat? Nyilván a maradék harminc százalék rejti őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.