Az ír légitársaság 3000 álláshelyet szüntet meg

A Ryanair járatainak 99 százalékát még júniusban sem indítja el.

Fischer Patricia
2020. 05. 01. 15:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromezer álláshelyet szüntet meg és járatainak 99 százalékát még júniusban sem indítja el a Ryanair – írja a CNN Business. Az ír diszkont légitársaság azután döntött így, hogy egyes hagyományos légicégek úgy kalkulálnak, legalább két évbe telik majd, mire a légiipar felépül az új típusú koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkból.

Az utasszámokat tekintve Európa legnagyobb légitársasága pénteken jelentette be, hogy újratervezési programját júliusban kezdi meg, ez pedig nem kevesebb mint 3000 pilóta és légiutas-kísérő állásának megszűnését fogja okozni. Ez a társaság munkaerőállományának csaknem 15 százaléka.

A cég azt is közölte: nagyjából 20 százalékos fizetéscsökkentés és számos európai légibázis bezárása is elképzelhető. A cég vezérigazgatója, Michael O’Leary pedig 2021 márciusáig, azaz a jelen pénzügyi év végéig fizetésének 50 százalékáról lemond.

Hasonló bejelentést tett a héten korábban a British Airways, amelyik dolgozóinak több mint negyedétől válik meg, ez 12 000 munkahelyet jelent.

A Ryanair több mint 200 célállomásra repül, főleg Európán belül, jelentős forgalmat bonyolítva le a kisebb, regionális reptereken, és jócskán hozzájárul a térség turizmusához. A szektor tehát óriási veszteségeket könyvelhet el idén nyáron, mivel az olyan népszerű turistacélpontokon, mint Spanyolország, Olaszország vagy Görögország, a nemzetközi vendégforgalom drámai módon eshet vissza – fogalmaz a CNN Business cikke.

A Ryanair úgy nyilatkozott, hogy az április és június közötti időszakban kevesebb mint 150 ezer utast szállít majd, eredetileg ezekre a hónapokra 42,4 milliós utaslétszámmal számolt. Július és szeptember között pedig az eredetileg megcélzott 44,6 millió utaslétszám 50 százalékával kalkulál mindössze.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.