Belföldi turizmus: a május a nyitás hónapja

Hétfőtől takarélángon indulhat vidéken a turizmus, ami a szállodaszövetség szerint túl van a mélypontján, és immár megváltozott körülmények között, de a májusban folyamatosan nyíló szálláshelyek minden korábbinál jobban várják a hazai vendégeket. Felfedező túrának is felér majd az első, újranyitott szállodában, vendéglátóhelyen tett látogatás, mivel a biztonságos körülmények fő irányelve számos újdonsággal lepheti meg a turistát.

2020. 05. 02. 9:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyelőre a budapestiek és a Pest megyeiek nem utazgathatnak vidéken, ami azért érdekes, mert a vidéki szálláshelyeken előforduló vendégkör jelentős része a fővárosból szokott érkezni. Fellélegzett a piac: a vidéki élet újraindításával már látszik a fény az alagút végén. Látjuk, hogy idén is lesz belföldi turizmus, és az előzmények után akár egy szép nyári szezon is kialakulhat Magyarországon – mondta a Magyar Nemzetnek Flesch Tamás.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint azzal, hogy hétfőtől elhagyhatják otthonaikat a vidéken élők, továbbá a teraszok megnyitásával, a látogatóhelyek körüli enyhítésekkel felgyulladt a zöld lámpa az ágzatban. Mint mondta, a fokozott egészségbiztonsági szempontok szerinti újraindulás után már arra számítanak, hogy nem kell többé megtorpanni a koronavírus miatt, és fokozatosan visszatér a korábbi utazási kedv. – Nagyon készül a szakma, hogy végre kinyithasson, tárt karokkal várják a vendégeket – jegyezte meg.

A nyitás hónapja

– Az eddigi borús állapotból érdemes előre tekinteni a szolgáltatóknak is. Mérjék fel a kapacitásokat, a szükséges átalakítások, a nyitásra való felkészülés körülményeit, hogy Pünkösdig indulhassanak, ezzel nyárra valamennyi kategóriában kiszélesedjenek a belföldi szálláslehetőségek. – A május a nyitás hónapja lesz: mérettől, elhelyezkedéstől, lehetőségektől függően fokozatosan indulnak újra a különféle szálláshelyek az országban, amelyek előfoglalásokat most is fogadnak, ezek száma bíztatóan nő. Várhatóan a fő élményrégiók hamarabb indulnak, de mindenki azon van, hogy ebből az évből még ki lehessen hozni a legtöbbet – mondta Flesch Tamás, úgy folytatva: – Eközben a budapestiek is felkészülhetnek a nyári szabadságolásokra, belföldön már lehet tervezni és azzal is kalkulálnak, hogy ezen a nyáron vidékről is sokan utaznak majd a fővárosba. A szállodaszövetségnél naponta egyeztetnek az egyes térségek tapasztalatairól, májusban pedig hetente értékelik az újraindítás folyamatait a cégek. – Csak együttműködve sikerülhet a turizmus talpraállítása, állandó információcserével, egymásra figyeléssel. Folyamatosan követjük a helyi igényeket és az annak megfelelő, alkalmazkodó vagy példamutató megoldásokat – mondta a vezető.

Kitért rá, a forgalom gyors fölfutásában a piac számít a Szép-kártyákon év eleje óta parkoló pénzek elköltésére is. Ezt segítendő, a kormány áprilisban a gazdaságvédelmi intézkedések részeként erre az évre megemelte a dolgozóknak adható összegek keretét a versenyszférában 450 ezer forintról 800 ezer forintra, az állami szférában pedig 200 ezer forintról 400 ezer forintra.

Egy napig takarítanak

A szállodaszövetség elnöke ismertette: nem csak az üzemeltetők készülnek az újszerű helyzetekre, a védekezés irányelvei az utazóknak is szokatlan jelenségeket hoznak az üdülési körülményekben. A vendégeket az eddigiekhez képest visszafogottabb, szűkebb kapacitással, átalakított berendezéssel és különleges szabályokkal várják a megszokott vendéglátó- és szálláshelyek, a turisztikai szolgáltatók. Mindenütt elsődleges irány a biztonságos pihenés körülményeinek megteremtése, ami reformot kíván számos tekintetben. – A szállodák egyelőre 50 százalékos kapacitással működnek majd, legfeljebb a ház kétharmada telhet meg – jelezte a szakember. Lassulhat is a szobaváltás menete, mivel több helyen vezetik be, hogy mielőtt az újabb vendég érkezne, előtte hosszabb, jellemzően egy napos fertőtlenítési folyamaton is átesik a szoba és a teljes berendezés.

Egyelőre a vendéglők belső terében nem, de a teraszokon, kerthelyiségekben, a szállodák kiülős területein már hétfőtől is fogyaszthatnak helyben a vendégek, akiket egymástól nagyobb távolságra elhelyezett asztaloknál ültetnek le a szellősebbé rendezett vendégtérben. A felszolgálók arcmaszk-, kesztyűviselete is általánossá válik, illetve a kézfertőtlenítést, a fizikai távolságtartást segítő, és a személyes kontaktust minimalizáló megoldások kerülnek előtérbe mindenhol.

Üres lesz a svédasztal

Megtudtuk: egyelőre elbúcsúzhatnak a magyarok a közkedvelt svédasztalos megoldástól, ehelyett frappánsan, és fokozott élelmiszerbiztonsággal tálalt vagy csomagolt reggeli érkezhet a szobába. A hotelekben az előre elkészült menüsor helyett várhatóan fogásonként tányérfedővel letakart, friss rendelés alapján készülő a'la carte ebéd vagy vacsora lesz a választékban, amit a szobában vagy a a biztonságosan berendezett teraszon lehet elkölteni. Akadnak szállodák, ahol már automatizálnak: bejelentkezéskor vagy fizetéskor egyre több helyen érintésmentesen vagy személyes találkozás nélkül járhatnak majd el a turisták és például a fokozatosan, kiemelt higiéniai terv szerint kezelt wellness részlegben is várható, hogy külön egészségbiztonsági előírásoknak kell megfeleljenek az érkezők.

– Eddig gyakori volt a személyes kontaktus érkezéstől távozásig. Bár a vendéglátásnak hagyományosan ez az alapja, megtanultak az emberek távolságot tartani egymástól, most ilyen időket élünk – fogalmazott Flesch Tamás. Hozzáfűzte, egyelőre több megszokott, bizalmi szolgáltatás is szünetelhet, így például nem mindenütt lesz masszázs, vagy fodrászat, kozmetika vagy lábápolás, és a csoportos gyerekprogramokat is várhatóan átszervezik, jobbára a szabad ég alatt tartanak majd foglalkozásokat minden korosztálynak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.