Erős szezont várnak vidéken

Az első szabad hétvége jön a fővárosi vendéglátásban, ahol immár korlátozások nélkül, de az ajánlott távolságtartással lehet kikapcsolódni. Megérzi a főváros a beutazó turisták hiányát, emiatt a szolgáltatók egy része ki sem nyit a külföldi vendégek őszi visszatéréséig. Vidéken a nyár közeledtével egyre lendületesebben alakul a forgalom, a Balatonnál kifejezetten jó szezont várnak.

2020. 05. 28. 5:45
null
Budapesten egyelőre csak a vendéglátóhelyek fele nyitott ki Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan számolhatják a napokat, amíg elérkezik az első olyan hétvége Budapesten, amikor teljeskörűen kinyithatnak a vendéglátóhelyek és a szórakozóhelyek, amelyek szombattól nemcsak a teraszokon, hanem a belső helyiségekben is fogadhatnak vendégeket – a megfelelő biztonsági előírások betartásával. A fővárosi vendéglátás vánszorogva indult az elmúlt napokban: noha az otthonléthez szokott járókelőknek elsőre látványos lehet egy-egy vendégekkel teli terasz, Budapesten egyelőre csak az üzletek fele nyitott ki, napi bevételeik pedig a harmadát érik el az ilyenkor megszokottnak.

– Kevés idő telt el azóta, amióta kültéri vendéglátással újra üzemelhetnek a fővárosi egységek, ráadásul a héten többször esett az eső, ami nem kedvezett a teraszok, kerthelyiségek forgalmának. Nem is lehetett többre számítani a kezdetekben, egyelőre visszafogott az éttermek, vendéglők, kávézók, pizzériák, bárok forgalma, és a korábbiakhoz képest várhatóan az is marad egész nyáron – fejtette ki a Magyar Nemzetnek Flesch Tamás. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint Budapesten az ősztől lehet számítani arra, hogy a forgalomban is érezhető lesz a külföldiek visszatérése, addig a szolgáltatók egy része ki sem nyit, vagyis a megszokott fővárosi kínálat nem áll vissza a főszezonban.

– Reméljük, rácáfol az élet, és ősznél hamarabb felpörögnek a szabadidős célú beutazások, de inkább arra lehet építeni, hogy megjelennek a belföldi turisták, a buszos, autós utazók a szomszédos országokból, a koráb­biakhoz képest gyengébb nyári bevételeket eredményezve. Sajnos az is várható, hogy néhányan elvéreznek az elkövetkező időszakban, de bízunk abban, hogy minél több gazdasági szereplő talpon maradhat. Ezzel együtt a külföldiek hiányát előre lehetett sejteni, ki fogja bírni a budapesti vendéglátás az idei évet. Főként, hogy biztató a jövő: a külföldről várt forgalom szempontjából 2021 kifejezetten jól alakulhat – fogalmazott Flesch Tamás.

Budapesten egyelőre csak a vendéglátóhelyek fele nyitott ki
Fotó: Kurucz Árpád

Kiemelte: vidéken viszont kimondottan lendületesen alakul a nyaralási szezon, pünkösdre magas a szálláshelyek foglaltsága, és még mindig erősen nő a foglalások aránya az őszi hónapokra, illetve év végére is. A kiemelt üdülőövezetekben a nyári főszezonban biztosan erős lesz a látogatottság, a Balatonnál komoly forgalmat várnak – a vendéglátóhelyek a tó körül kifejezetten sok vendéget fogadtak már az elmúlt hétvégéken is.

Nagyon hiányoznak a külföldi turisták a budapesti vendéglátó egységekből – ez derül ki a Bevásárlóutca menedzsment (BUM) érdekképviseletéhez tartozó 11, fővárosi tematikus utcában végzett felmérésből, ami az elmúlt szűk hét tapasztalatait mutatja. A nonprofit szervezethez kétszáznál több vendéglátóhely tartozik, amelyek többsége a Ráday utcában, a Bartók Béla úton és a Liszt Ferenc téren, vagyis turisztikai­lag frekventált helyeken vannak. A tagok közül több mint kilencven még nem nyitott meg a vendégek előtt, főként a Haris köznél, a Mikszáth téren és környékén, valamint a Pozsonyi úton. Viszont az egységek javarésze már üzemel a Deák Ferenc utcai Fashion Stree­ten és a Király utcában – mutat rá a felmérés, amiből ezzel együtt az is kiderül, hogy nincs Budapesten olyan szórakoztató negyed, ahol csalódnának a kikapcsolódásra vágyó vendégek, mindenütt vannak már üzemelő helyek.

Antal Attila, az érdekképviselet igazgatója a Magyar Nemzetnek azt jelezte, hogy a pia­ci szereplők többségét felkészületlenül érte a még nem várt újranyitás lehetősége, sokaknak nincs elég munkavállalója, és óvatosabbak a turistahiány miatt várható veszteségek felmérésekor. Sok helyütt megszűnt a reggeliztetés, az otthondolgozók miatt ebédidőben kicsi a látogatottság, ami inkább késő délutánra, estére élénkül meg a vacsorázóhelyek kerthelyiségeiben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.