Két és félmilliós támogatás az olcsóbb elektromos autókhoz

Az új állami elektromosautó-támogatás következtében széles vásárlókörnek lesz elérhető a környezetbarát közlekedés – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Gablini Gábor, a GÉMOSZ elnöke. A jövőben 2,5 millió forintot kap, aki 11 millió forintnál nem drágább e-járművet vásárol.

2020. 05. 20. 12:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai autókereskedők üdvözlik a kormány új eletromosautó-támogatási pályázatát, mert az a korábbinál jóval szélesebb kör számára teszi lehetővé a korszerű, környezetbarát technológia alkalmazását, ami pedig hozzájárul a városok levegőjének az egészségesebbé tételéhez – kommentálta a Magyar Nemzet kérdésére Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) az innovációs tárca bejelentését. Kaderják Péter, szakminisztérium államtitkára sajtótájékoztatónközölte, hogy 11 millió forintos vételárig 2,5 millió forintos támogatás jár az elektromos autókra.

Gablini Gábor szerint ebbe az összegbe szűken beférnek a legnagyobb példányszámban forgalmazott, tisztán elektromos Nissan Leaf-ek és a városi kisautó kategóriába tartozó egyéb modellek. Az állami támoagtás révén ezek ára 7-8 millió forint lesz, ami már versenyképes a hasonló méretű és automata váltóval szerelt belsőégésű autókéval. (Az elektromos autókat csak automata váltóval szerelik.) Az elnök elmondta, hogy a támogatás célja nem a nagy hatótávolságú, nagy akkucsomaggal szerelt kocsik vásárlásának az ösztönzése, hanem a városi, elővárosi használatra alkalmas, kisebb, 200-300 kilométeres hatótávú kocsiké.

A vissza nem térítendő támogatás a 11 millió forintos beszerzési ár alatt elérheti a 2,5 millió forintot. A 11-15 millió forintos áru autók esetén 0,5 millió forint. A 15 milliónál drágább gépkocsikra – ilyen például a Tesla – nem jár támogatás. Az új rendszer érdekessége, hogy elektromos motorok és robogók vásárlását is támogatja a kormány. A taxi használatú járművek magasabb támogatást kapnak mint korábban – tette közzé a Portfolio.hu. A pályázat 2022 június 1-ig, vagy az összeg kimerüléséig fut. A pályázati keret 5 milliárd forint.

A taxi alprogram 2 milliárd forintot tehet ki legfeljebb. Az ITM becslése szerint a taxis keretből 240 jármű beszerzése valósulhat meg, a fennmaradó részből pedig 1000 új beszerzést támogatnak, amiben benne vannak a gépjárművek és a motorok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.