Nálunk nem kell futniuk a pénzük után a gazdáknak

A magyarországi gazdálkodók összesen csaknem 167 ezer egységes kérelmet adtak be a Magyar Államkincstárhoz.

Magyar Nemzet
2020. 05. 25. 13:20
null
Idén ötmillió hektár után igényeltek támogatást a gazdák Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mennyiségű egységes támogatási kérelmet adtak be a járványügyi veszélyhelyzet ellenére is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai. A kamara közreműködésével 113 446 támogatásigénylés történt meg a május 15-i szankciómentes beadási határidőig. A magyarországi gazdálkodók így összesen csaknem 167 ezer egységes kérelmet adtak be a Magyar Államkincstárhoz, amely alig egy százalékkal marad el a múlt évi eredménytől. Ezzel százezernél több magyar gazda juthat a mostani nehéz helyzetben összesen több száz milliárd forintnyi támogatáshoz.

A koronavírus-járvány okozta helyzetre tekintettel számos európai ország kérte a benyújtási határidő eltolását, míg Magyarország vállalta, hogy – a támogatások mielőbbi kifizetését célozva – tartja az előzetesen meghatározott dátumot. Míg Magyarország és a kérelmek beadásában komoly szerepet vállaló NAK időben és jól megszervezte a folyamatokat, addig számos országban futhatnak a gazdák a pénzük után. A halasztás mellett döntő országok részeredményeit nézve Angliában a tavalyi kérelmek számának 88 százaléka, Franciaországban 73 százaléka, Ausztriában és Portugáliában 60 százaléka, míg Lengyelországban alig 40 százaléka érkezett be eddig.

A határidőt hazánkkal együtt tartó Szlovákiában 17 589 kérelmet fogadtak be, ami jelentősen elmarad a 2019-es mennyiségtől több mint 26 ezres mennyiségtől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.