Nem emelnek árat idén a balatoni fizetős strandok

A legtöbb fizetős balatoni fürdő idén nem emel árat. Habár a fenntartók jelzése szerint a járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések, valamint a takarítóeszközök, fertőtlenítőszerek beszerzése a korábbiaknál több kiadást jelentenek, a cél a vendégforgalom ösztönzése.

2020. 05. 14. 21:41
null
Bár a Balaton a legnagyobb szabad vízfelületünk, a statisztikák szerint a magyar tenger a legbiztonságosabb Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan rövidebb lesz az idei strandidő és limitálni kell a fizetős fürdők látogatóinak számát, emiatt a fenntartók a korábbiaknál kevesebb jegybevétellel számolhatnak, a legnépszerűbb balatoni fürdőket üzemeltető önkormányzatok nem vagy csak részben hárítják át a vendégekre a járványügyi előírások miatt megnövekedő költségeket.

Az elmúlt évek „hétvégi turizmusának” tapasztalatai egyébként más balatoni strandokon is gyakorlattá tették a napinál gazdaságosabb, két-három napos jegy bevezetését. Turisztikai szakemberek előrejelzése szerint a Balatonon idén jóval több alkalmi vendéggel kell számolni, mivel a tíznapos, kéthetes egybefüggő üdülést biztonsági okokból sokan több, rövidebb idejűre, hosszú hévégékre cserélik.

Keszthely pünkösdkor nyíló városi strandján például a felnőttjegy 950, a 18 óra utáni belépő 500, a diák- és a rokkantnyugdíjasjegy 650, illetve 350 forint lesz. Egy napi családi jegy 2250, a két felnőtt és két gyerek számára szóló kétnapos jegy Keszthely-kártyával 1600, a háromnapos pedig 2200 forintba kerül majd. Olcsóbban, 600, illetve 450 forintért csobbanhatunk a város Lidó strandján, ahol egy háromnapos családi jegy 1250 forintba kerül, és a Helikon és a Libás strand pénztáránál sem kell mélyebben a pénztárcába nyúlni.

A rendkívül népszerű balatonlellei Napfény Strand és Élményfürdő pénztáránál a felnőtteknek továbbra is 800 forint, a diákoknak és nyugdíjasoknak 300 forint a beugró – ezen összegek a hárommedencés lellei élménymedencék kétórás használatára is vonatkoznak. Egy hétnapos bérlet a felnőtteknek öt-, a diákoknak és nyugdíjasoknak egyaránt kétezer forintba kerül. Változatlan, ugyanakkor a többi tóparti strandnál magasabb jegyárral léphetünk be a fehér homokos, tengerparti hangulatot árasztó siófoki Plázsra. Az exkluzív fürdőzőhelyen a felnőttek 1000, a gyerekek 600 forintért fürödhetnek, míg a négy főre szóló kétnapos családi jegyért hétköznap három-, hétvégén viszont tízezer forintot kérnek.

Eredetileg az inflációval arányos áremeléseket terveztek, amihez az elmúlt hat év strandlátogatási adatait vették alapul, ám mivel a járványügyi védekezésnek jelentős a többletköltsége, ötszázalékos emelést tartanak reálisnak – jelezte a Magyar Nemzetnek a balatonfüredi strandokat üzemeltető Probiro Zrt. vezérigazgatója. Somogyi László elmondta, folyamatosan elemzik a korlátozó intézkedések és a változó járványügyi előírások költségnövelő hatásait, és az azokból számítható főszezoni jegyárakról május végén döntenek.

Úgy látja, a strandok befogadóképességének várható limitje és a háttérben működő szálláshely-kapacitás részleges kiesése miatt a három balatonfüredi strandon negyvenszázalékos fürdővendégszám-csökkenéssel számolhatnak.

Nem lehet jó döntést hozni Csopakon, ahol a strand központi jelentőséggel bír – jelezte a hét elején videóüzenetében Ambrus Tibor, a település polgármestere. – Ha betartatjuk a látogatóként ajánlott 16-20 négyzetméter szabad területet, akkor a korábbi több ezer vendég helyett ezer-ezerkétszázat tudunk fogadni. Már vennék a bérletet, de kérdés, hogy mi lesz, ha az 1300 csopaki és 1800-2000 nyaralótulajdonos fürdőzővel 9 órára már megtelik a strand – fogalmazott a városvezető.

Félházzal, távolságtartóan

A strandok területén lévő medencés fürdőkre, így az aquaparkokra is érvényes a Nemzeti Népegészségügyi Központ vonatkozó előírása. Eszerint a szabadtéri medencében egy főre négy négyzetméter vízfelületet, a szabadtéren 16 négyzetmétert kell biztosítani – erősítette meg a Magyar Nemzetnek a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. Balogh Zoltán jelezte: az előírások szerint a fürdők pénztáránál felfestéssel kell jelölni a betartandó távolságot, a pénztárosoknak kesztyűt, szájmaszkot és plexi védőfalat, a vendégeknek kézfertőtlenítést kell biztosítani. A fürdőkben jövő nyárig maradnak a korlátozások, és a pünkösdkor nyitó fürdők egyelőre a befogadóképességük felével üzemelhetnek. Csak a szabadtéri medencék, csúszdák, játszóterek működhetnek, a gőz- és szaunalétesítményeket nem lehet megnyitni. Ahol van, ott online jegyvásárlást javasolnak, és ezeken a látogatóhelyeken is be kell tartani a megfelelő távolságot más vendégektől. Rendszeresen végeznek fertőtlenítő takarítást a fürdőkben, a kilincseket, korlátokat, villanykapcsolókat, vizesblokkokat óránként fertőtlenítik majd. A fürdőgyógyászati kezelésekhez nem kell vírusteszt, ugyanakkor a szakorvosi vizsgálat és a kezelés is csak előzetes bejelentéssel történhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.