Tartanak tőle és várják a határnyitást sokfelé Európában

A Földközi-tenger partján és az Alpokban már nagyon várják, a kontinens magországaiban óvatosabbak az országhatárok újbóli megnyitásával. Spanyolországba idén nyáron várhatóan nem utaznak turisták.

2020. 05. 09. 13:41
null
Sok szlovéniai polgárnak van nyaralója Horvátországban, hiányoznak a turizmusból Fotó: MTI/Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátországban már hetek óta téma a határok megnyitása, felmerült egy nemzetközi közlekedési folyosó létesítésének gondolata is. Sajtóértesülések szerint hamarosan, akár már május 18-tól fokozatosan elkezdhetik megnyitni a határokat, eddig az időpontig vannak érvényben ugyanis a jelenlegi korlátozások. Ha a járványhelyzet nem változik, úgy egyes országokból érkezhetnek turisták – ezen országok közé tartozik például Ausztria vagy Németország, írja a V4NA hírügynökség. Szlovénia két fázisban nyitna: először szomszédjával, Horvátországgal közös átkelőit tervezi átjárhatóvá tenni, főleg azon állampolgárai miatt, akiknek ingatlanjuk van Horvátországban. A második fázisban, június közepén már a turisták előtt is lehetővé válna az átkelés.

Görögországot júliusban nyithatják meg a külföldieknek. Ez azonban a jelenlegi állás szerint lehet, hogy csak a szomszédos országokból érkezőkre vonatkozik, illetve azokra, akik autóval el tudják érni a szigetet, repülőjáratok híján ugyanis a nyugat-európaiak nehezen tudnak odautazni. Spanyolországban viszont csak októberben lazítanak a külföldiek belépésére vonatkozó szabályokon. A spanyol tartományok és szigetek közötti utazás június 22-ig tiltott.

Franciaországban is messze még az újranyitás: Emmanuel Macron francia elnök áprilisban arról beszélt, hogy a schengeni térség határai akár szep­temberig zárva maradhatnak. Bár a franciáknál május 11-től némileg enyhülnek a korlátozások, ezek nem vonatkoznak a külföldiekre. Franciaország a Németországgal közös határait még nem nyitja meg, a tiltás ugyanis ezekre az átkelőkre is vonatkozik. Más a helyzet Svájccal, ahol a szövetségi tanács április végén jelentette be, hogy a tervek szerint május 11-től újranyitják a határokat Franciaországgal.

Sok szlovéniai polgárnak van nyaralója Horvátországban, hiányoznak a turizmusból
Fotó: MTI/Cseke Csilla

Csehország a nyár közepére tervezi a határellenőrzés teljes eltörlését, az Ausztriával és Szlovákiával folyó tárgyalásaik előrehaladottak. Ausztria az élen jár a koronavírus elleni küzdelemben, céljuk a határok mielőbbi megnyitása. A nyitás jele, hogy a Wizz Air május 4-től közlekedteti személyszállító járatait a bécsi repülőtérről húsz európai városba. A németeknél némi ellentét mutatkozik, mert bár az osztrákok várják őket, nem akarnak olyan könnyen engedni a határnyitás kérdésében. Angela Merkel német kancellár a karanténintézkedések betartásának egyik legkitartóbb híve egész Európában. Németország külső határai május 15-ig még biztosan zárva maradnak az utazást tiltó kormányrendelet miatt.

Magyarországon az üzleti célú turizmus előtt mutatkozik a lehetőség: májustól szigorúan üzleti célból korlátozás nélkül beléphetnek bizonyos országok állampolgárai. Eddig az ­Európai Gazdasági Térség azon tagállamainak állampolgárai utazhattak be, akik hazánkban állandó tartózkodási jogosultsággal és állandó tartózkodási kártyával rendelkeznek. Rajtuk kívül immár Csehország, Lengyelország, a Koreai Köztársaság, Németország, Ausztria és Szlovákia állampolgárai is érkezhetnek Magyarországra kapcsolt vállalkozások közötti üzleti utazás esetén.

Külföldön is kampány

Ha nem lehetséges a belépés egy-egy régióba vagy nem biztonságos, az utazási irodák nem indíthatják el a tervezett utat. Emiatt számos már lekötött, befizetett nyaralást mondtak le áprilisban, májusban a magyarok is. Az utasoknak lehetőségük van átfoglalni későbbre, amit a szolgáltatók is ösztönöznek, egyes irodáknál a befizetett összeget visszafizetik, mások kupont, utalványt adnak. A légitársaságok is életjeleket mutatnak: a Wizz Air foglalási rendszerében például már számos, Budapestről elérhető állomás feltűnt. Más kérdés, hogy ezeket nem mindig indítják el, a repülőjegy ára ilyenkor egy későbbi járatnál felhasználható. A jövő hónapban a belföldi utazóközönségnek szóló kampányt indítja el a Magyar Turisztikai Ügynökség, ezt követően a szomszéd országokban is indulhat a forgalomélénkítő akció. Eddig külföldről csaknem 13 ezer foglalás érkezett hozzánk a második félévre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.