Az elektromobilitás irányába mozdul a járműpiac

Sikeres a kormány tisztán elektromos autók vásárlására szánt programja, több mint kétezer kérelem érkezett.

Magyar Nemzet
2020. 06. 23. 20:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tisztán elektromos meghajtású autókhoz igényelhető állami támogatási konstrukció jelentősen megmozgatta a magyar villanyautó-piacot – mutatott rá tegnapi közleményében a Magyar Lízingszövetség. Sikeres a kormány tisztán elektromos autók vásárlására létrehozott új programja, az összesen ötmilliárd forintos keretösszeg lényegében néhány óra alatt kimerült, több mint kétezer tisztán elektromos autó és segédmotoros kerékpár megvásárlásához érkezett be kérelem. Az elektromobilitás pedig a következő időszakban is az egyik legfontosabb tényező lesz a járműpiacon a szakmai szövetség szerint. Kiemelték ugyanakkor, hogy a tartós járműpiaci változáshoz egyelőre elengedhetetlen a hatékony állami támogatás, jóval magasabb keretösszeggel. Nem csak az állami támogatás segíti az elmozdulást az elektromobilitás irányába, a lízingcégek is mindent megtesznek, hogy az elektromos autókat minél kedvezőbb feltételekkel érjék el az ügyfelek.

A lízingszövetség közleménye idézi Gablini Gábort, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnökét, aki kiemelte: újra bebizonyosodott, hogy az olyan állami programok tudnak igazán sikeresek lenni, amelyek feltételei a szakmai szervezetek bevonásával alakulnak ki, és minden résztvevő támogatását élvezik.

Az uniós országokban a tisztán elektromos autók részesedése az újonnan forgalomba helyezett személyautóknál az első negyedévben 6,8 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi 2,5 százalékkal. Az Európai Autógyártók Szövetségének hivatalos adatai szerint Magyarországon az első negyedévben ezer darab új, tisztán elektromos autó került forgalomba, amely 64 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.