Magyar kézbe került a térség meghatározó ingatlanfejlesztő cége

Az Optima Befektetési Zrt. érdekeltsége megvásárolta a Globe Trade Centre (GTC) többségi tulajdonrészét.

Magyar Nemzet
2020. 06. 23. 19:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult a közép-európai régió legnagyobb idei ingatlanüzlete, amelynek révén az MNB Alapítvány vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. érdekeltsége megvásárolta a Globe Trade Centre (GTC) többségi tulajdonrészét. A tranzakcióval magyar kézbe került a térség meghatározó, hat országban működő ingatlanfejlesztő és ingatlanüzemeltető cége – emelte ki mai közleményében az Optima. Felidézték: az Optima által kezelt alap még áprilisban írt alá feltételes részvényeladási szerződést a GTC 61,49 százalékos tulajdonrészének megszerzéséről. Az érintett országok versenyhatóságai mára jóváhagyták a tranzakciót, így a tranzakció pénzügyi zárása is megtörtént. A magyar alap a GTC többségi részvénycsomagját a 85 milliárd dolláros vagyont kezelő Lone Star Funds amerikai befektetési alaptól vásárolta meg.

A GTC a térség ingatlanpiacának meghatározó szereplője, hat országban 41 irodaháza és öt kiskereskedelmi létesítménye van, továbbá számos fejlesztési területe. Az itthon 2000 óta működő GTC Magyarország birtokában összesen 748 ezer négyzetméternyi bérbe adható alapterületű, átlagosan 95 százalékos kihasználtságú ingatlan van Magyarország mellett a régió több országában is. Az ingatlanpiaci óriás idehaza közel 100 ezer négyzetméternyi irodaterületet ad bérbe, világcégek tartoznak az ügyfelei közé, olyan nagy budapesti irodaházak vannak a portfóliójában, mint a Duna Tower, a Center Point, a Spiral vagy a GTC Metro.

A közlemény emlékeztet: az Optima eddigi vagyonkezelési stratégiáját és döntéseit a piaci fejlemények visszaigazolták, mivel folyamatosan növelni tudta a rábízott alapítványi vagyon értékét. A várakozások szerint a jelenlegi részesedésszerzéssel az Optima úgy lesz képes emelni az általa kezelt vagyon hozamát, hogy közben a portfóliója az eddigieknél is biztonságosabbá, válságállóbbá válik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.