időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

Matolcsy György: Magyarország megnyerheti a 2020-as évet

Fellegi Tamás Péter
2020.06.23. 15:38
Matolcsy György: Magyarország megnyerheti a 2020-as évet

Az MNB 0,15 százalékkal csökkentette a jegybanki alapkamatot, ezt követően sajtótájékoztatón indokolták a döntést. Új becslést is tettek az idei várható gazdasági növekedésre: az akár pozitív is lehet, szinte egyedülállóan a világban.

Matolcsy György, a jegybank elnöke elmondta, hogy az MNB feladata az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás biztosítása, illetve a kormány programjának, gazdaságpolitikájának támogatása. Az első kettő teljesült, a harmadik esetben a lényeg a járvány hatásainak kezelése, a gazdaság újraindítása.

Ennek keretében az MNB tartja a pozitív előrejelzését: 0,2-2 százalék közti sávban lehet idén a gazdasági növekedés. Jó hír, hogy az első negyedévben 2,2 százalék volt a növekedés, az április azonban egy nehéz hónap volt, de például az építőipar csak kismértékben esett vissza. Nincs még végleges adat, de az előzetes adatok szerint hét százalék lehet a második negyedéves zsugorodás. Ezek után szükség lesz a következő negyedévekben a fordulatra, V alakú felpattanást szeretnének.

Négy évig tartotta az MNB a 0,9 százalékos alapkamatot, most azonban 0,15 százalékkal csökkentették azt. A kamatfolyosó nem változott, az egyhetes betét szintje azonban módosul az alapkamattal együtt. A lépéssel az MNB jelzést akart adni, hogy nagyon fontos az alapkamat, és hogy van még bőven mozgástere a jegybanknak. A környezetünkben radikálisabb kamatvágások voltak a közelmúltban (cseh, lengyel jegybank), mi ezt egy kisebb lépéssel követjük.

Virág Barnabás, a jegybank új alelnöke elmondta: környezetünkben, az eurózónában tartósan alacsony inflációra kell számítani a következő időszakban, emellett a járvány miatti keresletcsökkenés is hűti az inflációs hatásokat, így 2021-re alacsonyabbak lettek a jegybank inflációs várakozásai. Ez indokolta a szerény mértékű alapkamat-csökkentést, gyakorlatilag monetáris politikai finomhangolást, amely hangsúlyozottan nem egy hosszabb folyamat része, nem kamatcsökkentési ciklusról döntöttek. Továbbra is adatvezérelt monetáris politikát fognak alkalmazni, a beérkező adatok alapján döntenek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.