Az ingyenes parkolás végével megnő az igény a garázsokra

Az ingyenes parkolási időszak lejártával újra felértékelődhetnek a garázsok. A megfelelő helyen lévő járműtárolók iránti keresletet ráadásul több intézkedés is élénkítheti.

Magyar Nemzet
2020. 06. 21. 10:34
null
A növekvő autóforgalom miatt egyre nagyobb az igény a jó parkolóhelyekre Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a járvány idején országszerte jelentősen csökkent az autós forgalom, a dugók már a veszélyhelyzet elrendelése előtti időszakot idézik. Hamarosan véget ér az ingyenessé tett parkolási időszak is, a visszaállás a fizetős rendre pedig újra fellendíti a keresletet a garázsok és parkolóhelyek iránt. Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint

a garázs egy lakással szemben jóval kisebb összeget igénylő befektetés, amit kevésbé érintenek az ingatlanpiac ciklikus változásai, sőt a lakásárakban várható korrekció sem feltétlenül fog lecsapódni a garázsok piacán.

A fővárosban nagy a szórás, Pesten átlagosan 3–5 millió forintot, a Belvárosban inkább 4–6 milliót, Buda kiemelt körzeteiben pedig akár 6–7 millió forintot is elkérnek egy teremgarázs-beállóért.

Az elhelyezkedés mellett a méret is meghatározó, természetesen többet kell fizetni azokért a nagyobb járműtárolókért, amelyekben a gépkocsi mellett kerti szerszámokat, háztartási eszközöket, netán befőttespolcokat is elhelyezne a tulajdonos – már ha ezt nem tiltja a házirend. Természetesen a bérleti díjakban is jelentősek az eltérések.

A parkolóhelyek iránti szükségletet az autózás zöldítését szolgáló kormányzati intézkedések is élénkíthetik. – Az állami támogatási program segíti az elektromos autók szélesebb körű elterjedését, ettől azonban a forgalom nem csökken, az autózás nem szűnik meg, csak átalakul. Mivel a közelmúltban több szolgáltató is fizetőssé tette az e-autók korábban ingyenes feltöltését, egyre több tulajdonos keres olyan garázst, ahol a megfelelően kiépített – külön villanyórával felszerelt – hálózatból olcsóbban „tankolhatja meg” a kocsiját, mint a töltőállomásokon. Bár a zöld rendszámos autók a legtöbb helyen ingyen használhatják a közterületi parkolókat, ez a széles körű kedvezmény valószínűleg hamarosan megszűnhet – magyarázta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Ráadásul szerinte

a rozsdaövezetek fejlesztését szolgáló városi otthonteremtési program is élénkíteni fogja a garázsok keresettségét, hiszen ezek az övezetek gyakran elhagyatott területek, ahol nincs a közelben fejlett tömegközlekedési infrastruktúra, így marad az autózás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.