Nem kell a drága belvárosi iroda a home office miatt

Többen felismerték azt is, hogy ügyfeleikkel nem szükséges mindig személyesen találkozni.

2020. 06. 05. 20:53
null
Az irodabefektetések is rekordokat döntenek Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok cégnél bevált a koronavírus-járvány miatt bevezetett távmunka, ezért ezt felismerve több vállalkozás csökkenteni kezdte a költségeit. A GDN Ingatlanhálózat szerint már most tapasztalható, hogy visszaesett az irodák iránti kereslet, főként Budapest belvárosában. Keresettebbek ugyanakkor a külső kerületek és a vidéki városok olcsóbb irodái, valamint az alkalmanként bérelhető helyiségek.

Gadanecz Zoltán, az ingatlanközvetítő cég alapító-tulajdonosa szerint a visszaesés egyik oka, hogy a cégek rájöttek: a legtöbb feladatot munkavállalóik otthonról is el tudják végezni, hatékonyabb kommunikációval távolról is tudnak együtt dolgozni. Többen felismerték azt is, hogy ügyfeleikkel nem szükséges mindig személyesen találkozni.

A legtöbb cég eddig presztízskérdést csinált abból, hogy belvárosi irodaházakba járjanak be a munkatársak, miközben ugyanakkora területhez töredékáron juthattak volna hozzá kevésbé frekventált városrészekben. Most számos kis- és középvállalkozás költözik külső városrészekbe vagy vidékre. – Egy ügyfelünk eddig havi kétszázezer forintért bérelt egy harminc négyzetméteres presztízsirodát a belváros egyik népszerű irodaházában. A kijárási korlátozások idején azonban rájött, hogy nincs szüksége tovább erre az ingatlanra, hiszen a vásárlóival online is tudja tartani a kapcsolatot, amihez pedig mindenképp szükséges az irodai környezet, azt kevésbé nívós helyen, kisebb költségvetésből is ki tudja hozni – mondta Gadanecz Zoltán, hozzátéve, hogy a cég most Érden bérel a korábbival megegyező méretű irodát hatvanezer forintért. – Az csak hosszú távon fog kiderülni, hogy végül a presztízs vagy az ár számít majd inkább a vállalkozásoknak. Ha nem lesz hasonló veszélyhelyzet, jövő év szeptemberéig visszatérhet az irodák piacán is a korábban megszokott állapot – tette hozzá a szakember.

A home office hatására jelenleg a kisebb méretű, olcsóbb irodák népszerűbbek. A vidéki ingatlanok ezért jobban tartják az értéküket, ezzel szemben a belváros nagy károkat szenvedett el: csökkennek az árak és a kereslet is. Igaz, Gadanecz Zoltán szerint ez csak ideiglenes állapot, és a turizmus élénkülésével változhat a helyzet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.