Biztos a tescós dolgozók jövője

Nem kerülhet utcára a Tesco áruházlánc több ezer magyarországi alkalmazottja, amennyiben az érdeklődő befektetők elfogadható vételárat alkudnak ki a vállalat regionális érdekeltségeire, köztük akár az itteni boltokra – tudta meg a Magyar Nemzet. A kormány stratégiai partnerének számító legnagyobb ágazati foglalkoztató munkavállalóinak továbbra is biztosított lenne a megélhetése a magyarországi alapellátási láncban.

2020. 07. 17. 5:45
null
Nem kerülhetnek veszélybe a munkahelyek, akármilyen átalakulás lesz is Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Föl sem merülhet, hogy a magyarországi kiskereskedelemben a legnagyobb foglalkoztatóként szereplő Tesco áruházlánc esetleges átalakulásával annak több ezer dolgozójának veszélybe kerülne a munkahelye. A kormány stratégiai partnereként jegyzett multivállalat alkalmazottai számíthatnak a továbbfoglalkoztatásra a kiskereskedelemben és más, munkavállalókat segítő megoldásokra is – értesült a Magyar Nemzet annak apropóján, hogy a hét elején a londoni tőzsdei elemzők körében felmerült: a lengyel leányvállalat felszámolása után változhat a kelet-közép-európai Tesco Europa-csoport további, azaz cseh, szlovák és magyar vonalainak eddig megszokott működése.

Nagy visszhangot váltott ki az a hír, amely szerint már vizsgálják Londonban, hogy megéri-e továbbra is fenntartani a néhány éve veszteségesre fordult hipermarketek átalakításával megmentett itteni piacokat. A racionalizálás folyamata tavaly hazánkban is befejeződött, amely során a nagy alapterületű üzletekben jelentős részeket adtak át más bérlőknek, amivel általánosan csökkent ugyan a Tesco eladótere, mégis rentábilissá vált az itteni leánycég működtetése. A brexit, de főként a koronavírus-járvány miatt átalakult piaci viszonyok azonban kérdésessé teszik, a Tescónak továbbra is megéri-e jelen lennie Kelet-közép-Európában, vagy inkább a brit piacon rendezi sorait a diszkontok által globálisan versenyhátrányba szorított mamutcég.

Nem kerülhetnek veszélybe a munkahelyek, akármilyen átalakulás lesz is
Fotó: Éberling András

A mintegy háromszáz bolt, logisztikai központ és székhely értékesítését jelentő lengyelországi vonal felszámolásának nyár eleji bejelentése is jó példa arra, hogy a kivonulással érintett lengyel dolgozók megélhetése továbbra is biztosítva lesz az ottani kereskedelemben – hívták fel a figyelmet forrásaink, kiemelve, hogy itthon sem engedné el a kormány a dolgozók kezét.

Úgy tudjuk, a nagy üzlethelyiségek ritkítási szándéka, illetve az online kiskereskedelemet célzó tervek megvalósítása már leginkább attól függ a londoni anyavállalatnál, hogy a több szinten folytatott regionális tárgyalások során érkezik-e megfelelő árajánlat a kelet-közép-európai érdekeltségekre. Londoni forrásaink közölték: a járvány teremtette globális piaci helyzetben inkább az online jelenlétet preferálnák a Tesco központjában, ami arra utal, hogy előbb-utóbb biztosan lesz kérő az értékesebb ingatlanok többségére, akár Magyarországról is. Hozzátették, hogy akárcsak itthon, az ­angliai kereskedelemben is kész tényként kezelik a várható iparági fordulatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.