időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

Élelmiszer-gazdasági válságkezelés: harmincezer kérelem érkezett be

Forrás: MTI
2020.07.29. 17:00

Az Agrárminisztérium (AM) által kidolgozott Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő program három üteme közül már kettő sikeresen lezárult – közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

Közleményük szerint a válságkezelő program első körében meghirdetett átmeneti támogatásokra – a baromfi- és sertéstenyésztők, a halgazdálkodók, az élelmiszer-feldolgozók és a dísznövény ágazat szereplői – összesen több mint négyezer kérelmet nyújtottak be a Magyar Államkincstárhoz, amelyekben a támogatási igény a 14 milliárd forintot is meghaladta.

Az e hét elején lezárult második ütemre, amelyben a méhészek, az anyajuh-, anyatehén-, illetve tejelő tehén tartásával foglalkozó állattartók, valamint a zöldségnövény-termesztők igényelhettek átmeneti támogatást, mintegy harmincezer kérelem érkezett be a kincstárhoz. Az ebben az ütemben igényelt támogatások együttes összege meghaladja az 5,3 milliárd forintot.

A válságkezelő program első, illetve második ütemében benyújtott támogatási kérelmek kifizetése – a kérelmek elbírálását követően – várhatóan 2020 szeptemberében kezdődhet majd meg.

Mindeközben elindult a válságkezelő program harmadik üteme is, amelynek keretében a lótenyésztők 2020. július 28. és augusztus 10. között, míg a kis- és közepes méretű bortermelők 2020. augusztus 10. és augusztus 24. között tudják majd benyújtani átmeneti támogatás iránti kérelmeiket a kincstárhoz, szintén elektronikus úton.

Az élelmiszer-feldolgozói és a dísznövény ágazat számára fontos információ, hogy az agrártárca a részükre kidolgozott átmeneti támogatási programokat 2020 augusztusában ismét megnyitja, így azok is benyújthatják támogatási kérelmüket, akik az első körről esetlegesen lemaradtak – írta az AM.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.