Késve, de végre elkezdődött a dinnyeszezon

Még szep­tember végén is kiváló minőségű görögdinnyével találkozhatnak a vásárlók.

Magyar Nemzet
2020. 07. 17. 11:24
null
2020.07.07. Pécs Megérkezett a Vásárcsarnokba az első hazai dinnye. Szín József őstermelő gerdei földjéről érkezett a gyümölcs. Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló Fotó: Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte megkezdődött a dinnyeszüret, a korszerű fajtaválasztásnak és a modern termesztéstechnológiáknak köszönhetően pedig akár még szep­tember végén is kiváló minőségű görögdinnyével találkozhatnak a vásárlók. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke szerint bár az idén számottevően csökkent a termőterület hazánkban – hozzávetőlegesen négyezer hektáron foglalkoznak görögdinnyével a gazdák –, a korszerűsítésnek köszönhetően szűkebb területről is nagyobb termés érhető el. A szakember szerint a területcsökkenés mögött részben az áll, hogy a koronavírus-járvány hazai kitörése éppen a dinnyeültetés időszakára esett, többen a bizonytalan jövőtől félve csökkentették termőterületeiket a tervezetthez képest. De az utóbbi két évben a kedvezőtlen időjárás hatására hullámzó lett az export- és a belföldi piac is.

Az agrárkamara sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az idén az időjárás nem különösebben kedvezett a dinnyetermesztésnek, a hűvös április és május után átlagon felüli csapadékmennyiséggel érkezett meg a június. Ennek tulajdonítható, hogy az idény a megszokotthoz képest két-három hetet csúszott. Mivel ebben az évben néhányan itthon is belevágtak a ­fóliás termesztésbe, kis mennyiségben ugyan, de a szezon tényleges kezdete előtt volt már magyar dinnye a piacon. A nagyobb mennyiséget ugyanakkor csak a napokban kezdik beszállítani az áruházakba, július 15-e után pedig már exportra is jut a hazai terményből. Az idehaza termesztett görögdinnyének körülbelül hatvan százaléka fogy el itthon, negyven százalékát külföldön értékesítik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.