időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Késve, de végre elkezdődött a dinnyeszezon

Magyar Nemzet
2020.07.17. 11:24
Késve, de végre elkezdődött a dinnyeszezon

Országszerte megkezdődött a dinnyeszüret, a korszerű fajtaválasztásnak és a modern termesztéstechnológiáknak köszönhetően pedig akár még szep­tember végén is kiváló minőségű görögdinnyével találkozhatnak a vásárlók. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke szerint bár az idén számottevően csökkent a termőterület hazánkban – hozzávetőlegesen négyezer hektáron foglalkoznak görögdinnyével a gazdák –, a korszerűsítésnek köszönhetően szűkebb területről is nagyobb termés érhető el. A szakember szerint a területcsökkenés mögött részben az áll, hogy a koronavírus-járvány hazai kitörése éppen a dinnyeültetés időszakára esett, többen a bizonytalan jövőtől félve csökkentették termőterületeiket a tervezetthez képest. De az utóbbi két évben a kedvezőtlen időjárás hatására hullámzó lett az export- és a belföldi piac is.

Az agrárkamara sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az idén az időjárás nem különösebben kedvezett a dinnyetermesztésnek, a hűvös április és május után átlagon felüli csapadékmennyiséggel érkezett meg a június. Ennek tulajdonítható, hogy az idény a megszokotthoz képest két-három hetet csúszott. Mivel ebben az évben néhányan itthon is belevágtak a ­fóliás termesztésbe, kis mennyiségben ugyan, de a szezon tényleges kezdete előtt volt már magyar dinnye a piacon. A nagyobb mennyiséget ugyanakkor csak a napokban kezdik beszállítani az áruházakba, július 15-e után pedig már exportra is jut a hazai terményből. Az idehaza termesztett görögdinnyének körülbelül hatvan százaléka fogy el itthon, negyven százalékát külföldön értékesítik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.