időjárás 27°C Csaba 2022. július 6.
logo

Kevesen voltak kényszerszabadságon

Magyar Nemzet
2020.07.25. 11:39
Kevesen voltak kényszerszabadságon

Tízből hét dolgozót nem köteleztek a munkahelyén arra, hogy szabadságot vegyen ki a koronavírus-járvány alatt. Az alkalmazottak 13 százalékát viszont megkérték, hogy részarányosan vegye ki a szabadnapjait, hogy ne torlódjanak fel a szabadságok az év második felében – derül ki a Profession.hu felméréséből. A válaszadók kilenc százalékát fizetett, öt százalékát pedig fizetés nélküli szabadságra küldték ebben az időszakban. Akiknek valamilyen módon, de kötelező volt szabadságra mennie, azoknak átlagosan 17 szabadnapot kellett kivennie, de ez a cégvezetők esetében akár hatvan nap is lehetett. Érdekes, hogy a budapesti munkavállalóknál ez a szám jóval magasabb: átlagosan 25 kötelező szabadnapot kellett kivenniük ebben az időszakban.

A beosztottak többségének nem kell lemondania a pihenésről
Fotó: Bach Máté

Az állásportál felmérésének eredménye szerint a magyar munkavállalók többsége, mintegy 82 százaléka szeretne még idén szabadságra menni, de nyaralást már csak negyven százalékuk tervez. Az ő arányuk a cégvezetőknél kiugróan magas – 86 százalék –, míg a felső vezetők kö­rében már csak 42 százalék, az alkalmazottaknál pedig 44 százalék. A legtöbben nem a járvány miatt, hanem takarékoskodás vagy a bérük csökkenése ­miatt mondanak le a nyaralásról. A válaszadók 28 százaléka rövidebb időre megy, mint szokott, 36 százalékuk inkább belföldre utazik, 15 százalékuk pedig kivételesen inkább autós utat választ, 17 százalékuk pedig inkább több, rövidebb utat tervez.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.