időjárás 5°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Mérföldkő a mezőhegyesi öntözésfejlesztés a hazai agráriumban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2020.07.07. 11:23

Lázár János kormánybiztos versenyképességi kérdésnek nevezte az öntözési kapacitás emelését.

Nemzeti öntözési mintaprogram indul a mezőhegyesi ménesbirtok használatában lévő 5500 hektáros területen, a kormány nyolc és fél milliárd forinttal támogatja a 2022-re megvalósuló beruházást – tájékoztatta Lázár János a távirati irodát. A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos kifejtette, az öntözési kapacitás emelése, korszerűbbé és hatékonyabbá tétele versenyképességi kérdés, amelyben ma a magyar agrárium le van maradva az európai uniós átlaghoz viszonyítva. A politikus jelezte, jelenleg Magyarországon 87 500 hektáron – a szántóterületek alig két százalékán – folyik öntözéses gazdálkodás, az uniós átlag ennek legalább háromszorosa.

A nemzeti öntözésfejlesztési mintaprogram célja, hogy a magyar mezőgazdaságban környezetkímélő, a vízzel takarékosan bánó, mégis hatékony technológiát mutasson be, amelyet nagy területen alkalmazva garantálható a termelés biztonsága, és emelhető annak mennyisége. Lázár János hangsúlyozta, az ország legnagyobb öntözésfejlesztési programja nemcsak a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, de a teljes hazai agrárium fejlesztésében is mérföldkőnek számít. A kormány idén és jövőre három-hárommilliárd, 2022-ben pedig két és fél milliárd forintot biztosít a program megvalósítására tőkeemelés formájában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.