Nem árt az óvatosság, ha sok cégtábla van egy ajtón

Noha a cégjogi környezet sokat tisztult, úgy tűnik, még mindig szép számmal akadnak szürke foltok.

Magyar Nemzet
2020. 07. 30. 12:12
null
Több mint száz társaság hajléktalanszállókra van bejelentve Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a cégjogi környezet sokat tisztult az elmúlt években, úgy tűnik, még mindig szép számmal akadnak szürke foltok. Az egyik ilyen jelenség azon cégek túlélőképessége, amelyek olyan címre vannak bejegyezve, ahol sok más vállalkozóval osztoznak – hívta fel a figyelmet elemzésében az Opten Kft. A céginformációs szolgáltató hangsúlyozta, önmagában a jogi környezet engedi és szabályozza is az egy címre bejelentett vállalkozások adminisztratív működtetésének kereteit. Sok esetben normális, ha egy adott címen több vállalkozás található, például ha egy vállalkozó több cég tulajdonosa, bizonyos cégszámig és méretig minden szempontból indokolt lehet a közös cím.

Összességében azonban látványos kapcsolat mutatható ki az adott címre bejegyzett vállalkozások száma és az ezekhez a cégekhez köthető végrehajtások vagy megszüntetésre irányuló eljárások között. Arányaiban is több a problémás cég, ha sok vállalkozás van egy címre bejelentve. A végrehajtás alá került cégek száma kétszeres, a felszámolás alá került cégek száma háromszoros, a kényszertörlés alá került cégek száma pedig ötszörös azon címek esetében, ahol több mint száz vállalkozás található. Összesen 32 ezer olyan cég van, amely olyan címen működik, ahol több mint száz vállalkozás található.

Több mint száz társaság hajléktalanszállókra van bejelentve
Fotó: Katona Vanda

Az Opten arra is kitért, hogy jelenleg több mint száz olyan cég működik, amelynek székhelycíme egybeesik egy hajléktalanszálló címével, és mintegy ötszáz cégtulajdonos lakik hajléktalanszállón. – Önmagában még ez sem illegális tevékenység, de e cégekkel mindenképp érdemes óvatosabban bánni. Nem általánosítható, de jellemző gyakorlat volt sokáig hazánkban, hogy a tulajdonosok úgy próbáltak menekülni a hátrahagyott tartozások elől, hogy nehéz helyzetbe került magánszemélyeknek játszották át vállalkozásukat – jelezte a szolgáltató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.