Összevonják a MÁV-ot és a Volánbuszt

Az egységes struktúra révén javulhat a közösségi közlekedés az ország valamennyi településén.

Magyar Nemzet
2020. 07. 15. 9:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami tulajdonú közlekedési szolgáltató társaságok összehangolt, egységes működtetésének és közös stratégiai irányításának hosszú távú erősítése érdekében 2020. július 15-től a Volánbusz Zrt. tulajdonosi joggyakorlója a MÁV Zrt. lesz – tájékoztatta lapunkat a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó- és kommunikációs főosztálya.

Az egységes irányítási struktúra megteremtésével

az ország valamennyi településén javulhat a közösségi közlekedési közszolgáltatás, a vidéki lakosok mobilitása, a városi és agglomerációs forgalom pedig a környezetkímélő közösségi közlekedésre terelődhet át.

A lépés alapján egységes autóbuszos és vasúti menetrend kialakítása, a vasúti ráhordó hálózatok és a menetrendi csatlakozások fejlesztése, valamint az

egységes jegy- és tarifarendszer, utastájékoztatás

és arculat kialakítása előtt nyílik meg az út.

Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Az irányítási struktúra változásával kiemelt hangsúlyt kap a közlekedési szakmában dolgozók szociális biztonságának és megbecsülésének további erősítése, a munkahelyek megőrzése, illetve a közlekedésben dolgozók hivatásának és életpályamodelljének versenyképessé és vonzóvá tétele. A társaságok önállósága, szakmai irányítása, a társaságok által ellátott személyszállítási feladatok nem változnak.

Távozik Dávid Ilona Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 2018 augusztusában a Volán-társaságok reorganizációjára, újjászervezésére kérte fel Dávid Ilonát. A most távozó elnök-vezérigazgató vezetésével 2019. október 1-jén megvalósult a Volán-társaságok integrációja, a hét regionális központból létrejött egy egységes, országos szolgáltatási lefedettséget biztosító 19 ezer főt foglalkoztató közszolgáltató vállalat. A tavaly megkezdett járműfiatalítási programban folyamatosan javul a helyközi és a 70 településen végzett helyi közösségi közlekedés színvonala, a mobil applikáción történő jegy- és bérletértékesítés bevezetésével pedig tovább bővült az utasok számára elérhető kényelmi szolgáltatások köre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.